6.000 hyggede sig med historie, sol og aktiviteter til årets Tordenskioldsdage
Godt 6.000 hyggede sig med historie, sol og masser aktiviteter til årets Tordenskioldsdage i Frederikshavn. Fra 3-83 år, så bred er spændvidden på deltagernes alder i årets Tordenskioldsdage ved Krudttårnet og i midtbyen i Frederikshavn. Og omdrejningspunktet var Frederikshavns historie som maritimt knudepunkt.
Over to dage blev tiden skruet tilbage dengang, hvor Tordenskiold havde ordre om at bygge Fladstrands (i dag Frederikshavns) første havn.
Bestilleren var ingen ringere end den enevældige Kong Fredrik IV, og både fredag og lørdag var der løn som fortjent for store og små, da næsten 6.000 mennesker besøgte det gamle Krudttårn fra 1690.
Masser af børnefamilier havde fundet vej til årets store historiske begivenhed i Frederikshavn.
- Et særligt mål var i år at få lagt historien i hænderne på de yngste generationer i Frederikshavn Kommune - og det lykkedes. Mere end 300 kæpheste var i foråret og hen over sommeren blevet lavet klar i Tordenskioldsdagenes værksteder på havnen, og alle kæphestene fik to ben at gå på, fortæller direktør Jan Michael Madsen, Fonden Tordenskiold.
Alle børn var inviteret til at deltage i tre workshops hen over sommeren og til at lave deres egen kæphest og høre historien om Tordenskiold og skibsbroen i Fladstrand.
Laste- og ladebroen, som Tordenskiold skulle bygge for kongen, var nemlig nøglen i en gigantisk militær operation, som skulle foregå i Fladstrand i år 1717. Et helt kavaleriregiment, det vil sige mellem 2.000-3.000 ridende soldater, skulle sendes til Norge, og svensken måtte ikke opsnappe dét, som var under forberedelse.
Rollerne som kavallerister - de ridende soldater - blev både i lørdagens store optog i Frederikshavn og under Tattoo-forestillingen ved Krudttårnet to gange begge aftener udfyldt af børn med træ-kavalleriheste.
- De to dage ved Krudttårnet og i midtbyen blev en fantastisk tilbagevenden til den originale form på de traditionsrige Tordenskioldsdage, men med helt nye greb på historieformidlingen. I år kunne Tordenskioldsdage fejre 26-års fødselsdag. Samme alder, som Tordenskiolds alder, da han gennemførte den føromtalte enorme operation i Fladstrand i januar 1717. Hele missionen lykkedes dengang - og det gjorde den også i første weekend af september i år, siger en tilfreds Jan Michael Madsen.
Tordenskioldsdage var beskinnet med super vejr, masser af besøgende, og rigtigt mange flotte tilkendegivelser fra de mange norske, svenske og danske deltagere fra historiske grupper kom løbende ind.
Samarbejdet med byens handelsliv var i år stærkt forankret. Sammen med FREDERIK og en række lokale forretningsdrivende blev der i år gennemført en stor succes i form af en sjov soldaterbog, hvor børn kunne samle stempler i 10 forskellige aktiviteter og deltage i lodtrækning om flotte præmier.
Med økonomisk rygstød fra virksomhederne FME, TRIGON, og FREDERIK samt flot opbakning fra mange lokale virksomheder kan Fonden Tordenskiold i år glæde sig over succesfulde Tordenskioldsdage og det forventes, at der skabes et overskud.
Et overskud falder på et tørt sted, da kulisser, grej og det store plankeværk, som bygges op omkring Krudttårnspladsen, står foran en gennemgribende vedligeholdelse hen over vinteren.
- Der skal tages fat i en større vedligeholdelse nu end sædvanligt. Dele af vores grej har været brugt i to årtier og har dannet rammen om store markedsføringsevents i både Oslo, Göteborg og i København. Nu er tiden inde til, at vi får taget det hele fra en ende af og gør det klart til fremtidige sø- og sværdslag. Vi har nemlig store planer for 2025, forklarer Jan Michael Madsen.