Gå til hoved-indhold
07. januar 2024 - kl. 13.01

Bager i Hørby lukkede efter 41 år: Nu skal maskinerne bage brød i Ukraine

  • 1 af 1
    Inventar fra Hørby Bageri er på vej til Ukraine, hvor det ventes at være fremme om et par uger. Foto: Jesper Christiansen, TV2 Nord
Af: Michael Frederiksen

Maskiner og elementer fra det lukkede bageri i Hørby får snart nyt liv i Ukraine. En kirke i det vestlige Ukraine, som blandt andet bager brød til flygtninge, får gavn af maskinerne.

Bagermester Jan Eriksen lukkede for 10 måneder siden bageriet i Hørby efter 41 år. De fleste maskiner er solgt, og de sidste flyttes nu langt væk fra Hørby.

- De står mit hjerte nær. Det er super dejligt, hvis de kan gøre gavn for nogen, som mangler tingene, siger Jan Eriksen til TV2 Nord, mens han hjælper med at løfte en store røremaskine ud af bageriet.

I weekenden blev blandt andet den og et stort køleskab læsset på en lastbil, og via et par stop i Danmark skal de køres til Polen, hvorefter de sendes ind i Ukraine.

Det er den frivillige nødhjælps organisation HURT Denmark, som - i samarbejde med frivillige i Abildgård Kirke i Frederikshavn -  søger for, at inventar fra Hørby Bageri kommer til Ukraine.

- De skal ind i det vestlige Ukraine, hvor der er en kirke, som har et bageri og et storkøkken, hvor de servicerer interne flygtninge, og de leverer også til folk, som bor tæt på frontlinjen, siger Jonas Holdensen, formand for HURT Denmark.

Bageriet i Hørby, hvorfra Jan Eriksen i 41 år bagte brød, er nu tømt for inventar. Dermed er et stort kapitel slut i Hørby, men et nyt kan begynde for en del af inventaret i Ukraine.

- Det kan virke som en lille ting set fra et dansk perspektiv, men det kan virke som en stor ting for dem dernede. En af de ting, som de gør, når de bager brød, er, at de står og laver dejen i hånden, og at vi kan bringe gamle maskiner fra Hørby gør en kæmpe forskel, siger Jonas Holdensen, der selv stammer fra Hørby.

Maskiner og inventar fra bageriet i Hørby ventes at ankomme til Ukraine om et par uger.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...