Gå til hoved-indhold
08. december 2023 - kl. 00.12

Bjarne Laustsen fylder 70: - Han er ikke som gennemsnittet på Christiansborg

  • 1 af 1
    Politisk kommentator Bent Winther, Berlingske, beskriver Bjarne Laustsen som "stædig" og "partisoldat".
Af: Marcus Linkhorst

I morgen fylder Bjarne Laustsen (S), der er opstillet i Frederikshavn-kredsen, 70 år. Kanal Frederikshavn har spurgt to politiske journalister om, hvem Bjarne Laustsen er som politiker. Han er ikke som de andre, lyder det.

Bjarne Laustsen kom i Folketinget for første gang i 1992 som suppleant og sad der til 1994. I 1998 blev Bjarne Laustsen valgt, og han har siddet der siden. Alle årene opstillet i Frederikshavn-kredsen.

I morgen bliver han 70 år, og i den anledning har Kanal Frederikshavn taget en snak med to journalister, der har sin daglige gang på Christiansborg.

En af dem er Jens Ringberg, politisk analytiker på DR, der har arbejdet på Christiansborg al den tid, Bjarne Laustsen har været folkevalgt, hvorfor kendskabet til Bjarne Laustsen er stort.

- Han er en af dem, der stikker ud. Han er ikke som gennemsnittet på Christiansborg. Det mener jeg som noget positivt. Han har en anderledes erhvervsbaggrund. Han er også meget tydelig om, at han repræsenterer sin kreds, og han er også dygtig til det, vil jeg sige, lyder det fra Jens Ringberg.

Også Bent Winther, der er politisk kommentator på Berlingske – og fra Frederikshavn – kender Bjarne Laustsen godt fra Christiansborg.

- Jeg vil beskrive ham som "stædig" og "partisoldat", fortæller den politiske kommentator.

Bjarne Laustsen har som nævnt været opstillet i Nordjylland, hvor han også er født, alle årene. Her har han også scoret flotte personlige stemmetal gennem årene. De er heller ikke kommet af sig selv, lyder det.

- Det handler om at have en fornemmelse af, hvad der sker hjemme i kredsen, så man kan varetage interesser fra kredsen. I Folketinget handler det tit om institutioner, uddannelser og statslige arbejdspladser. Der tror jeg da, Bjarne er en af dem, der er meget opmærksom på, at kredsen bliver tilgodeset på en eller anden måde. Det er han ikke den eneste, der gør, men han gør det meget vedholdende, vil jeg sige, fortæller Jens Ringberg.

Bent Winther fortæller også, at Bjarne Laustsens evne til at lytte til det, der optager nordjyderne, kan give mange stemmer og nævner sagen med Im, der var blevet udvist, og ammunitionsfabrikken i Elling.

- Jeg tror også, man i Nordjylland har en fornemmelse af, at han er deres mand. Han er deres tillidsmand. Så det der med, man føler, man har sin egen stemme i Folketinget, tror jeg, giver mange stemmer.

I mere end 25 år har Bjarne Laustsen siddet i Folketinget for Socialdemokratiet. Det gør ham til det længst siddende folketingsmedlem for partiet. En erfaring, der også giver en vis tyngde i folketingsgruppen, fortæller Bent Winther.

- Så er man én, der bliver lyttet til. Alene af den grund, at man har så meget erfaring og dermed kunne huske de tidligere forlig, man har indgået, og det, man ellers har diskuteret tidligere.

Bjarne Laustsen, der ifølge Bent Winther er "partisoldat", har dog ikke altid været begejstret for partilinjen. Det kunne mærkes i en årrække, da han var medlem af kaffeklubben ”Rustbankerne”. Kaffeklubben bestod af medlemmer med tilknytning til fagbevægelsen, som var i opposition til ledelsen i partiet. Det fik dog en ende, da Carsten Hansen, der var ledende skikkelse i kaffeklubben, blev gruppeformand og senere minister.

I 2005 blev Bjarne Laustsen også fyret på live-tv af daværende formand Helle Thorning-Schmidt. Hun ville som nyvalgt formand ændre efterlønnen, men det var Bjarne Laustsen, der var efterlønsordfører, uenig i. Derfor blev han fyret på live-tv, da Helle Thorning-Schmidt blev spurgt til det.

Jens Ringberg vil også beskrive ham som en, der i perioder er "intern kritiker".

- I nogle perioder mere end andre. Men Bjarne Laustsen er jo aldrig blevet helt fuldstændig isoleret. Der har tit været en vis respekt om, at han har sine egne meninger, men han er aldrig blevet helt isoleret på den måde, at han har mistet alle sine poster. Men det kan godt have sin pris at sige sine meninger, siger han.

Bjarne Laustsen skal dog ikke betegnes som "en oprørsskikkelse", mener Jens Ringberg.

- Han kan jo også tilpasse sig, og han er også partiets mand, det skal man ikke tage fejl af. Det er ganske få gange i løbet af en lang politisk karriere, at han er gået solo. Så han er ikke blevet undertrykt gennem årtier af forskellige formænd, siger DR-analytikeren og peger på, at Bjarne Laustsen har været Kommitteret for Hjemmeværnet, som er en attraktiv post på Christiansborg.

Bjarne Laustsen har siddet i Folketinget i 27 år, fem måneder og to dage pr. 1. oktober 2023, hvilket betyder, at Bjarne Laustsen er den med fjerdemest anciennitet af de nuværende folketingsmedlemmer.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...