Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
02.07.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

De unge skal passe på uddannelsessnobberi

Thor Kobberup drømte som så mange andre gymnasielever om en boglig uddannelse efter studentereksamen. Foto: TV2 Nord
22-årige Thor Kobberup fra Frederikshavn har taget en studentereksamen og vil være lastbilchauffør. Og det bør flere gøre ifølge erhvervslivet.

 

Senest på tirsdag skal tusindvis af unge aflevere ansøgning til uddannelser landet over, og alt for få vælger en erhvervsuddannelse. Det mener både regeringen, Dansk Erhverv og Dansk Industri.

De unge skal være på vagt overfor uddannelsessnobberi og søge ind der, hvor der også er job at få efter endt uddannelse.

Thor Kobberup drømte som så mange andre gymnasielever om en boglig uddannelse efter studentereksamen. Han troede længe, at han skulle være fysioterapeut, men mødet med transportbranchen under et sabbatår vendte op og ned på den unge mands fremtidsplaner. Kort tid efter begyndte han uddannelsen til vejgodschauffør.

- Jeg kunne bare mærke, at det var den vej, jeg skulle. Jeg kan godt lide de store køretøjer, og friheden i jobbet passer mig perfekt. Jeg har ikke fortrudt et sekund. Det første år har været fantastisk lige fra begyndelsen og til nu, siger Thor Kobberup til TV2 Nord.

Langt flere burde gøre som Thor Kobberup. Det mener de i regeringen, som har en målsætning om, at 30 procent af en årgang skal tage en erhvervsuddannelse. Lige nu er det blot 20 procent – eller hver femte unge – som bliver faglært.

- Konsekvensen er i sidste ende, at vi simpelthen ikke kan skaffe arbejdskraft. Det ser vi faktisk allerede nu. Det er vigtigt, at vi alle sammen bakker op, når de unge får øje på en erhvervsuddannelse, som de er interesserede i. Vi skal tale erhvervsuddannelserne op, siger Kamilla Bittmann, som er direktør i Erhverv Norddanmark.

Thor Kobberup fornemmede da også, at der var reaktioner på hans beslutning om at tage en erhvervsuddannelse med en studentereksamen i bagagen.

- Der var nogen, der spurgte mig om, hvorfor jeg skulle det, og at de havde troet, at jeg skulle læse noget. Men jeg kunne bare mærke på mig selv, at jeg skulle prøve kræfter med det her, og det har bare været en kæmpesucces lige siden, siger Thor Kobberup til TV2 Nord.

Dansk Industri og Dansk Erhverv advarer mod uddannelsessnobberi, når det hos ungdomsårgangene er blevet finere at tage en boglig uddannelse frem for en erhvervsfaglig. Thor Kobberups branche er et godt eksempel. De seneste to år har transportbranchen 3500 gange søgt medarbejdere uden at få stillingerne besat.

- Vi skal have mere fokus på kvaliteten af og mulighederne i erhvervsuddannelserne. Også hjemme i de enkelte familier, som betyder meget for de unges uddannelsesvalg. De skal selvfølgelig gå efter noget, som de brænder for, men det er en god ide at skele til, om man også kan få et arbejde efter endt uddannelse, siger Camilla Bittmann.

Thor Kobberup nyder foreløbig sin læreplads bag rattet i sin lastbil. Senere kan det sagtens være, at han får god brug for og glæde af sin studentereksamen.

- Jeg vil gerne på et senere tidspunkt læse lidt videre. Måske blive noget speditør. Det kan være mange ting indenfor transportbranchen, fordi branchen er bare kanonfed at være i, siger 22-årige Thor Kobberup, som i hvert fald indtil videre har fundet den rette hylde at være på.

 

BillederTilføj billede


FOTO: TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close