Gå til hoved-indhold
20. april 2024 - kl. 00.04

Deltager i VM i Frederikshavn, mens der er krig hjemme i Ukraine

 • 1 af 8
  De seks VM-nationer har deres eget omklædningsrum under VM-turneringen i Frederikshavn.
 • 2 af 8
  Team Manager Serhii Babynets: - Jeg skal ikke stå med en pistol, jeg er ishockeyspiller, og jeg kunne mærke, at mange unge spillere fra 10 år og op - særligt i den østlige del af Ukraine - havde brug for hjælp.
 • 3 af 8
  Følelserne er ikke til at tage fejl af, når ukrainerne synger med på nationalmelodien. Team Manager Serhii Babynets ses til højre. Foto: Dansk Ishockey Union
 • 4 af 8
  Ukraine følger med i krigens udvikling, mens de spiller ishockey i Frederikshavn.
 • 5 af 8
  Ukraine tvang Tysklands favoritter ud i forlænget spilletid. Foto: Dansk Ishockey Union
 • 6 af 8
  Ukrainsk jubel i 3-1-sejen over Danmark. Foto: Dansk Ishockey Union
 • 7 af 8
  En helt ny ishockeyhal i Mariupol blev bombet i de første dage af krigen.
 • 8 af 8
  Ishockeysporten har trange kår i Ukraine.
Af: Michael Frederiksen

Mens de ukrainske spillere klæder om efter fredagens træning i Iscenter Nord i Frederikshavn følger Team Manager Serhii Babynets med i krigen hjemme i Ukraine. Et opslag på Instagram fra præsident Volodymyr Zelenskyy viser smadrede bygninger efter russiske raketangreb i Dnipro.

Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at Ukraines U18-landshold deltager i VM-turneringen i Frederikshavn, hvor Danmark, Japan, Tyskland, Ungarn og Østrig er de øvrige deltagere? Ukraine har i over to år været i krig med Rusland, og på sin telefon har 36-årige Serhii Babynets også en video, der viser, hvordan russerne har bombet flere ishockeyhaller.

Svaret på spørgsmålet er et stærkt internationalt netværk, som viser stor vilje til at hjælpe Ukraine. Serhii Babynets er tydeligvis meget taknemmelig. Undervejs i vores interview bliver vi nødt til holde en pause, fordi han begynder at græde. Det er, da han fortæller historien om en spiller på U20-landsholdet, hvis far er taget til fange af russerne. Når spilleren bliver interviewet, taler han direkte til sin far i håbet om, at han en dag vender tilbage, men han har intet hørt fra sin far.

Fire af spillerne på U18-landsholdet har fædre, som er i krig, så det handler langt fra kun om ishockey for Ukraines landshold i Frederikshavn.

Mens Serhii Babynets holder en lille pause, tager vicepræsident Aleksandra Slatvytska fra det ukraniske ishockeyforbund ordet.

- Vi sætter meget stor pris på, at vi stadig har muligheden for at udvikle ishockeysporten i denne meget hårde periode for Ukraine. Vi får en flot opbakning fra IIHF (International Ice Hockey Federation). De støtter vores landshold, blandt andet gjorde de det muligt, at vi kunne komme i træningslejr i Frederikshavn en uge før VM-turneringen og bo på Hotel Lisboa. Det er en stor hjælp for os, som vi takker mange gange for, fortæller Aleksandra Slatvytska.

Kun tre af spillerne på U18-landsholdet bor i Ukraine, hvor der - utroligt nok - stadig spilles ishockey. Serhii Babynets er fortsat aktiv. Han spiller for Sokil Kyiv, som har vundet det ukrainske mesterskab to år i træk. I sæsonen 2022/2023 blev han endda kåret til MVP (Mest Værdifulde Spiller) i Ukraine.

Ind imellem bliver kampene dog afbrudt af missil-angreb. Så samles spillerne i beskyttelsesrum, drikker te og venter i værste fald flere timer, inden de igen kan spille hockey. 

Rusland invaderede Ukraine 24. februar 2022. Serhii Babynets vågnede tidligt i Kyiv. Efter at han havde fået sin kone, datter og forældre i sikkerhed, tænkte han først og fremmest på ishockey.

- Jeg skal ikke stå med en pistol, jeg er ishockeyspiller, og jeg kunne mærke, at mange unge spillere fra 10 år og op - særligt i den østlige del af Ukraine - havde brug for hjælp. Jeg fik telefonnummeret på borgmesteren i den næststørste by i Letland, og jeg fortalte ham, at jeg ønskede at hjælpe disse unge spillere. Han var straks klar til at hjælpe os, og herefter kontaktede jeg præsidenten for det ukrainske ishockeyforbund. Han syntes også, at det var en god idé, så vi sendte omkring 30 spillere og deres mødre og søstre til Letland.

Blandt disse spillere var Mykyta Bondariev, som er med på U18-landsholdet i denne uge i Frederikshavn. Den 17-årige ukrainer har de seneste to sæsoner spillet i USA. En agent i Letland skaffede ham til Rocky Mountain Roughriders, hvor han spillede en sæson, inden han skiftede til Pueblo Bulls. Han er en af Ukraines bedste backs i sin årgang.

Andre spillere og ledere i den ukrainske ishockeyverden gjorde det samme. Brugte deres netværk og skaffede unge ishockeyspillere væk fra Ukraine og videre til lande som Letland, Polen, Slovakiet, Italien og Schweiz. Ifølge Serhii Babynets forlod over 1000 spillere Ukraine i løbet af krigens første måned. Hovedparten befinder sig stadig i andre lande - væk fra krigen i deres hjemland.

Et U14-hold med 22 spillere og to trænere fra Ukraine deltog i en turnering i Polen, da krigen brød ud. Med sig havde de blot deres hockeyudstyr og en lille taske. De kunne ikke rejse hjem. De endte i stedet for i Stavanger i Norge, hvor de stadig bor og spiller i Stavanger Oilers. De har vundet det norske mesterskab hvert år, siden de kom til klubben.

Tre af spillerne er med på U18-landsholdet, hvor den ene endda er topscorer.

Ukraine har gjort det godt i VM-turneringen i Frederikshavn. Holdet har vundet 4-1 over Japan, 3-1 over Danmark og 7-4 over Ungarn. Desværre tabte Ukraine 1-2 i forlænget spilletid til Tyskland. Det betyder, at ukrainerne har brug for hjælp fra Danmark i sidste spillerunde (lørdag kl. 20.00), hvor de selv møder Østrig kl. 13.00.

- Vi kommer til heppe på Danmark lørdag aften, og vi tror på, at de overrasker mod Tyskland, smiler Serhii Babynets.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...