Gå til hoved-indhold
03. maj 2025 - kl. 18.05

Dem der står på broen har ansvaret for kursen

  • 1 af 1
Af  Peter Sørensen

Byrådsmedlem Peter Sørensen (C) har skrevet dette indlæg: Nu skal vi så igen, igen læse om Kurt Kirkedals utilfredshed med håndteringen af Frederikshavn Havn. Jeg er ikke enig med dig, Kurt. Jeg tager ansvar for alt det, jeg har været med til som byrådspolitiker, men ikke hvad der er foregået, før jeg kom i byrådet.

Tager jeg så slet ikke ansvar for, at Frederikshavn Havn ikke længere er en kommunal SELVSTYREHAVN?

Jo, netop det tager jeg ansvar for, for det tog mange år at få stoppet den, efter min mening, uansvarlige forretningsvaretagelse på selvstyrehavnen.

Hvis ikke det var lykkedes, er mit gæt, at vi i dag ville stå og kigge ind i et snarligt fremtidsscenarie, hvor havnen gik i betalingsstandsning og med en gæld, der ville være betydeligt større end de 1,7 mia., vi har måtte acceptere, og hvor der formentlig var frasolgt arealer og foretaget finansielle tiltag for at dække over den manglende økonomiske styring. Resultat ville være større gæld og færre indtægtsmuligheder og aktiver.

Husk iøvrigt på, at havnens gæld altid har været kommunens (som eneejer), så forskellen er, at vi nu som politikere har overtaget ansvaret for udviklingen. I dag afdrager vi på gælden, minimerer udgifterne på havnen og sikrer realistiske budgetter og økonomistyring.

Det er at tage ansvar i min verden.

Vi arbejder på, så hurtigt som det er muligt, at rette op på havnens økonmomi, så den igen (som indtil 2014) kan fortsætte som et aktieselskab.

Du siger, at vi har givet den tidligere ledelse ansvaret for den dårlige udvikling og manglende styring fra 2014 og frem til 2023.

Ja, det har vi. Ansvaret skal placeres, hvor det hører hjemme.

I overgangen mellem to byråd i 2013/2014 overgik Frederikshavn Havn fra at være et aktieselskab til at være en kommunal selvstyrehavn (for at kunne optage billigere lån). Havnen stod med ønske om udvidelse/fremtidssikring, og man fik en rapport fra rådgivningsfirmaet Ernst & Young (EY). Rapporten beskrev meget klart, at det var en risikabel investering, og at fokus skulle være på at generere hurtige indtægter på den nye havn og samtidig øge indtægterne på den bestående havn. Hvis ikke man gjorde det, ville det gå galt senest i 2022, skrev de.

Denne rapport kendtes af et afgående (borgmester Lars Møller, Venstre) og et nyt byråd (borgmester Birgit Hansen, Socialdemokratiet), men den kendtes også af bestyrelsesformanden og direktøren på selvstyrehavnen og selvfølgelig også på den daværende kommunaldirektør. Disse tre personer er alle gennemgående i hele udviklingen frem til juni 2021, hvor vi får ny kommunaldirektør. Havnens ledelse fortsætter til selvstyrehavnen opløses.

Fra 2014 er der altså tale om syv-otte år, hvor det oprindelige ”trekløver” ikke synes at handle på de præmisser der blev oplistet ved oprettelse af selvstyrehavnen.

Det er ikke ansvarlig ledelse, og det er ikke noget, jeg skal undskylde, for det er ikke noget jeg fik lov til at få indflydelse på. Havneloven blev brugt som ”skjold”.

Først med den nuværende kommunaldirektørs tilgang til udfordringen har vi fået stoppet en økonomisk gal udvikling, startende med en ny ejerstrategi og dermed mulighed for indsigt.

Uanset hvor mange gange du (Kurt Kirkedal) fremfører dine synspunkter, ændrer det ikke på, at man ikke kan handle på facts, man ikke har adgang til. Det havde ledelsen på selvstyrehavnen – og de handlede IKKE.

I onsdags forsøgte byrådet igen at stoppe en vedvarende negativ fremstilling af Frederikshavn Havn. Kunne vi ikke prøve det, tak.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...