Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
11.10.2022 | Af: SPONSORERET INDHOLD

Det skal du vide, inden du køber en pladespiller

Pladespilleren har i en årrække stået i skyggen af først CD’en og dernæst streamingtjenesterne, men er nu tilbage i stor stil. Tidligere var vinyl primært noget, de mest dedikerede musikentusiaster dyrkede, men i dag kan du igen finde en pladespiller i rigtig mange hjem.

 

Artiklen er sponsoreret af HiFi Klubben

For mange er vinyluniverset stadig et forholdsvis nyt territorium at bevæge sig ud i, og der er nogle ting, der er ’nice-to-know’, inden du går ud og køber en pladespiller i morgen. Her er 5 ting, du bør vide, hvis du har planer om at anskaffe dig en pladespiller.

1. Klarlæg dine behov
Inden du går ud og kaster penge efter den første den bedste pladespiller, bør du spørge dig selv om, hvad du søger i en pladespiller. Skal lydkvaliteten være fra allerøverste hylde? Så skal du også være indstillet på, at du skal have den store pengepung op af lommen. Er du derimod på jagt efter en starter-pladespiller, som du vil opgradere senere, er det også vigtigt, at du har det i baghovedet, inden du svinger dankortet.
Det er også en god idé at gøre sig lidt tanker omkring, hvilken stil din pladespiller skal have. Der findes mange forskellige typer både i retrodesign og moderne stil.

2. Pickuppen er vigtig
Pickuppen er en af de vigtigste komponenter i en pladespiller – hvis ikke den vigtigste. Det er den, der opfanger og læser rilleudsvingene i en vinylplade og omdanner dem til de lydsignaler, du kan høre. Derfor er det også vigtigt, at du gør dig nogle tanker omkring pickuppen, inden du går ud og investerer i en pladespiller.

Helt overordnet findes der to forskellige pickupper: MM (Moving Magnet) eller MC (Moving Coil). MM-pickuppen er den mest almindelige pickup. Det et er den mest budgetvenlige, og det er typisk også den, der bliver leveret som standard med pladespilleren. MC-pickuppen er der, hvor magi bliver til virkelighed. Det er typisk en, du bruger sammen med pladespillere fra de højere prisklasser. MC-pickupper har et ekstremt svagt udgangssignal og kræver derfor ekstra forstærkning. Enten i form af en separat RIAA-forstærker med MC-indstilling eller en indbygget RIAA i anlægget, som kan indstilles til MC. Sidstnævnte er ret sjældne, men de findes i nogle forstærkere i den bedre ende af skalaen. Vær også opmærksom på, at du ikke kan udskifte nålen separat på en MC-pickup.

MC-pickupper er dyre at producere, men til gengæld får du en lydkvalitet, som kan være markant bedre end den, du får fra MM. Det skal retfærdigvis siges, at der også findes MM-pickupper med fremragende lyd, men så er prisen også derefter.
Det kan også være en rigtig god idé at investere i en pladespiller, hvor pickuppen kan udskiftes. Så kan du til hver en tid få dig en ny, hvis den gamle bliver slidt. På mange MM-pickupper kan du endda nøjes med at udskifte selve nåleindsatsen, og det sparer både tid og penge. Hvis du gerne vil sikre dig, at din pickup holder så længe som muligt, så sørg for, at din pickup spiller med det rigtige nåletryk, og at dine vinylplader ikke er dækket af støv og andet skidt. På den måde slider du ikke unødvendigt på pickuppen.

3. Lyden kommer ikke ud af din pladespiller

Din pladespiller spiller desværre ikke af sig selv. Den producerer nemlig ikke ret meget lyd. Hvis du er heldig, kan du høre dine yndlingsplader med øret helt nede til pickuppen. Ikke just optimalt. Derfor er det vigtigt, at du at får fat i det helt rigtige setup, hvis din pladespiller skal kunne mere end bare at pynte i stuen.

Der findes forskellige veje du kan gå, når der skal vælges retning for pladespiller-setup. Den helt klassiske er, at du anskaffer dig en RIAA-forstærker, en almindelig forstærker og et sæt højtalere. I takt med at pladespilleren igen er blevet populær, så har mange af de nyere forstærkere faktisk indbygget RIAA. Hvis det skal være så simpelt som muligt – men stadig være af høj lydkvalitet – skal du sørge for at kaste din kærlighed på en pladespiller med indbygget RIAA-forstærker. På den måde vil det være nok med et sæt aktive højtalere, der kan sættes direkte til din pladespiller. Aktive højtalere som for eksempel Argon Audios Fenris og Forte har faktisk selv indbygget RIAA, så her behøver du slet ikke bekymre dig.

4. Hvor skal din pladespiller stå?
Det giver god mening at en ujævn overflade ikke er der, hvor du skal stille din pladespiller. Uanset hvilken pladespiller du ender med at få fingrene i, så er det vigtigt, at du stiller den et jævnt og stabilt sted. Ellers kommer det til at gå ud over din lydoplevelse. Både fordi mekanikken ikke kan fungere ordentligt, og fordi lyden fra højtalerne kan forplante sig op i pladespilleren og give en masse problemer med bulder og andet dårligt.

5. Husk tilbehøret
Det er selvfølgelig muligt at tilkøbe alt muligt lækkert ekstraudstyr, men det er altså ikke det, vi taler om her. Når vi siger, at du ikke må glemme tilbehøret, så er det de ekstra ting, du rent faktisk ikke kan undvære. Du bør som minimum anskaffe dig en kulfiberbørste, så du kan støve dine plader af, inden de skal afspilles. Derudover er det også en god idé med en pickupbørste, som kan fjerne snavs og støv fra din nål.
Hvis du er nybegynder i vinyluniverset, har du sikkert en masse spørgsmål, du ikke skal brænde inde med. Det kan for eksempel være spørgsmål til en konkret pladespiller eller opsætningen. I HiFi Klubben hjælper vi gerne med at besvare alle dine spørgsmål.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close