Frederikshavn Byfond uddelte fire diplomer
I formiddag - på Frederikshavns fødselsdag - blev spændingen udløst, når det gælder Frederikshavn Byfonds årlige præmiering af flotte bygninger.
Der blev i Krudttårnet uddelt fire diplomer til:
- Viadukten 15
- Nordtronic, Flade Engvej
- Gammel Skolevej 21
- Åvænget 8
Der var rosende omtale til Niels Tvilling Vej 1A og 1B i Strandby og til "De røde Huse" på Strandby Havn.
Der var ingen, der fik den allerfineste pris, nemlig plaketten.
Nordtronic, Flade Engvej
Ejer: Mads Andersen, MA Udlejning ApS, Sæby
Arkitekt: Kim Bæk
Opførelsesår: 1974. Facader renoveret 2015
Det er ikke nogen hemmelighed, at der såvel i Frederikshavn som i de fleste danske byer iøvrigt, kan være langt mellem interessante og flotte industri- og erhvervsbygninger, der skiller sig ud fra mængden. Derfor er det en fornøjelse at se en ejendom som Nordtronic på Flade Engvej som et godt eksempel på en bygning, der tør fremtræde som andet og mere end blot en standard-erhvervsbygning.
Bygningen, som er opført i 1974, fremstod i mange år som en ganske almindelig og helt anonym bygning, som man dårligt nok lagde mærke til, når man passerede den på vejen. Men det har så sandelig ændret sig med de totalt fornyede facader, der betyder, at der nu er tale om en bygning, der signalerer, at der her ligger en supermoderne virksomhed.
Mod Flade Engvej er det gennemgående arkitektoniske træk de høje flot dimensionerede vinduer, som på elegant vis matcher den mørke pladebeklædning. Den rolige mørke facade afbrydes alene af den markante og lyst indrammede hovedindgang. Bag de mørktonede ruder aner man i dagtimerne den let tilbagetrukne første sal. I aftentimerne giver den indvendige belysning en særlig effekt.
De lukkede sidefacader har fine overdækninger ved portene.
Firmanavnet er stilfærdigt placeret i øverste venstre hjørne af facaden mod Flade Engvej.
Det samlede facadeudtryk er enkelt, let og elegant og der er samlet set tale om en facaderenovering, der kan virke inspirerende for andre erhvervsvirksomheder.
Beslutning:
Præmieringsudvalget ønsker at tildele ejendommen et diplom for den flot gennemførte facaderenovering.
Gammel Skolevej 21
Ejere: Anne Jerup Muhlig og Allan Bredahl Jensen
Opførelsesår: 1974 og startet ombygning i 2017
Bygherre: Anne Jerup Muhlig og Allan Bredahl Jensen
I godt og vel 40 år var denne ejendom et ganske almindeligt og anonymt hus, som man ser overalt i de danske parcelhuskvarterer.
Efter en total ombygning er alle spor af traditionelt parcelhus slettet, og huset fremtræder nu som et helt nybygget hus i en enkel og flot funkis-inspireret stil.
Bygningen er opført i én etage med en del mod øst, som er en smule forhøjet. Den lille variation giver facaden et elegant ”tvist”.
Mod vejen er det overdækkede indgangsparti markant og fint indpasset i facaden. Det giver sammen med de to forskellige vinduesformater det ellers ”rolige” hus en levende fremtræden.
Murkronerne er afdækket med zink og mod både øst og vest er de lukkede facader/gavle udstyret med en elegant løsning for afvanding fra taget. Det er i form af to ret skulpturelle nedløb i zink, som foroven er forsynet med en lille ”opsamler- tragt”.
Det minder lidt om nogle af de arkitektoniske detaljer som ses i arbejder udført af den verdenskendte arkitekt le Corbusier.
Garagen ved østsiden af huset fremtræder i samme elegante stil som selve huset.
Beslutning:
Præmieringsudvalget ønsker at tildele den elegante ejendom et diplom for den stilrene og ”konsekvente” forvandling af et traditionelt parcelhus.
Åvænget 8
Ejere: Katrine Juul Græsdal og Mads Græsdal
Opførelsesår: 1975 og totalt ombygget 2016
Bygherre: Mads Græsdal
Åvænget 8 er et flot eksempel på, hvordan man med en gennemgribende og vellykket ombygning af et traditionelt og stilfærdigt typisk parcelhus fra 1970’erne kan skabe et udefra set helt nybygget hus.
Med den totale renovering er der skabt et hus, der med sine hvide facader og sort indrammede vindues- og dørpartier samt det mørke tag uden udhæng fremstår med så mange træk, at man næsten kan se huset som et eksempel på moderne funkis. Facadernes vindues- og dørpartier er forskellige, men hver for sig veldimensionerede.
Stilfærdige små spots er det eneste, der i øvrigt bryder indgangsfacaden.
Tagrender og nedløbsrør er udført i zink.
Den meget brede vognport er opført vinkelret på huset og fremstår som en ret så kraftig ”portal”. Vognporten er den østlige afgrænsning af den meget store flisebelagte forplads. Ejendommens øvrige uderum er indrettet med henholdsvis terrasse og græsplæne,- afskærmet mod forpladsen af en hvidmalet mur.
Når man ser på et ”før-billede” af ankomstarealet og sammenligner det med det aktuelle udseende, savner man bestemt ikke det oprindelige hus, - men nok noget af det tidligere grønne og frodige indtryk.
Det store flisebelagte ankomstareal vil kunne fremtræde mere ”venligt” hvis det bliver udstyret med nogle udsparinger med beplantning, - der hvor det er muligt i forhold til kørearealerne.
Beslutning:
Den store indsats har givet et så vellykket resultat, at præmieringsudvalget har besluttet at tildele ejendommen et diplom.
Viadukten 15
Ejere: Steen Emborg
Opførelsesår: 1897, 1962 og færdigrenoveret 2020 samtidig med opførelse af en ny bygning
Bygherre: Steen Emborg
Der er her tale om et helt lille bygningskompleks, som består af det næsten 125 år gamle ”hovedhus”, et nyt udhus opført vinkelret på ”hovedhuset” samt en carport. Tilsammen danner de tre bygninger rammen om en charmerende lille brolagt gårdhave med buske og planter i krukker og potter.
Mod vejen afgrænses gårdhaven af et hvidmalet stakit.
Gule facader med hvidmalede døre og småsprossede vinduer (med murede sålbænke) og tage med røde tagsten, giver - sammen med det hvide stakit - på smuk vis associationer til nogle af de idyller vi kender og sætter pris på i områder som Fiskerklyngen i Frederikshavn og bydelene Vesterby/Østerby i Skagen.
Og det er godt at se en rigtig skorsten på tagryggen.
Beslutning:
Den stilfærdige lille bebyggelse har så mange kvaliteter i sig at præmieringsudvalget har besluttet at tildele bebyggelsen et diplom.