Greenpeace: - Et voldsomt angreb mod hele retten til fredelig protest
Aktivister fra Greenpeace er tiltalt for at bringe søsikkerheden i fare i sag om russisk olie. 31. marts 2022 - lidt over en måned efter Ruslands invasion af Ukraine - sejlede tre gummibåde og tre kajakker med aktivister fra Greenpeace ud af Rønnerhavnen i Frederikshavn for at aktionere mod omlastning af russisk olie i farvandet ud for Frederikshavn.
På det tidspunkt blev der hver uge omlastet flere hundrede tusinde tons russisk olie fra store tankere, der lå 10-15 kilometer ud for Frederikshavn. Olie, som ifølge Greenpeace var med til at finansiere Putins russiske krigsmaskine.
Blandt gruppen af personer er russiske Olga Lupilina. Hun har rejst i 26 timer for at komme til Frederikshavn for at deltage i aktionen.
- Jeg bor nu i EU, hvor vi har frihed til at protestere. Det er et privilegie, vi har, og som jeg vil bruge til at demonstrere i solidaritet med dem, som lider i Ukraine og som desperat har brug for fred, forklarede Olga Lupilina til TV2 Nord i marts 2022.
Olga Lupilina og gruppen af aktivister sejlede ud på Kattegat for at blokere for en såkaldt ship-to-ship-operation, hvor tusindvis af tons olie fra Rusland blev omlastet fra den græske tanker Seaoath til supertankeren Pertamine Prime fra Indonesien.
Gummibådene og kajakkerne sejlede ud og forsøgte at lægge sig imellem, så de to tankeskibe ikke kunne komme så tæt på hinanden, at det var muligt for dem at omlaste de store mængder olie.
Olga Lupilina og flere af aktivisterne hoppede også i vandet og svømmede med bannere helt tæt på den 300 meter lange tanker Pertamina Prime. Det er den aktion, der nu får et retsligt efterspil. For anklagemyndigheden mener, at aktivisterne har bragt søsikkerheden i fare ved deres aktion i Kattegat.
Derfor er der anlagt sag mod Greenpeace for aktionen ud for Frederikshavn samt tre lignende aktioner i marts 2022 med omlastning af russisk olie i dansk farvand. Et retsligt efterspil, som Greenpeace kalder absurd.
- Det her er ikke alene et voldsomt angreb mod hele retten til fredelig protest, men også en helt absurd situation. For mens myndighederne bekæmper os i retten, sejler der dagligt adskillige tankere fra Putins rustne og lyssky skyggeflåde gennem de smalle danske stræder med sanktionsramt russisk olie, siger kampagnechef for Greenpeace Danmark, Sune Scheller i en pressemeddelelse.
- Olien finder stadig vej til danske forbrugere, og de nedslidte olietankere er mere end nogensinde en tikkende miljøbombe for vores havmiljø og kyststrækninger. Det virker ærlig talt som om, de danske myndigheder har lidt rod i deres prioriteter.
Sagen skal for retten i Svendborg tirsdag 18. juni. Greenpeace er tiltalt for efter nøje planlægning at have gennemført en aktion, hvor der med forsæt og på grov måde og gentagne gange blev navigeret eller sejlet i strid med godt sømandsskab under en planlagt STS-operation. Operationen måtte afbrydes, da der var fare for, at mennesker kom til skade.
Søfartsstyrelsen mener, at det er en skærpende omstændighed, at der var tale om gentagne forseelser.
Derudover har anklagemyndigheden fundet en særlig paragraf frem, som Greenpeace ikke tidligere er blevet tiltalt for, nemlig Straffelovens § 81 nr. 1, der siger, at det er en skærpende omstændighed, hvis gerningsmanden er tidligere straffet i lignende sager:
- At bringe den paragraf i spil kan set med vores øjne ikke tolkes som andet end et forsøg på helt at stoppe vores aktivisme ved at pålægge os nogle meget store bøder nu og i fremtiden. Det vidner om et stort demokratisk underskud, når et samfund fra magthavernes side ikke vil rumme fredelige protester, siger Sune Scheller i en pressemeddelelse fra Greenpeace.
- Det gælder især, når der er tale om protester mod eksistentielle trusler som klimakrisen, men i høj grad også når det gælder vores store afhængighed af russisk olie, der finansierer bomberegn over den ukrainske civilbefolkning. Det er helt ude af proportioner, så det bliver vi nødt til at kæmpe kraftigt imod.
Det lykkedes ifølge TV2 Nord aktivisterne fra Greenpeace at blokere for omlastningen af olie ud for Frederikshavn i mere end 24 timer, og ifølge Greenpeace var aktionen medvirkende til at sætte fokus på Danmarks medvirken til den russiske olieeksport, der stadig medfinansierer den russiske krigsmaskine.
Greenpeace går efter fuld frifindelse. I aktionerne har de ifølge dem selv benyttet sig af deres ret til fredelig protest og retten til at ytre sig gennem demonstrationer. Det er rettigheder, der er sikret gennem Menneskerettighedskonventionens artikel 10 og 11.
- Vi mener ikke, at vi har gjort noget ulovligt. Der er tale om fredelige protester, der er udført for at gøre opmærksom på vigtige samfundsmæssige forhold. Derfor er det også helt uhørt, at anklageren kræver en flerdobling af bødestraffen, siger Sune Scheller.
- Skulle retten alligevel være enig med anklagemyndigheden i, at Greenpeace har overtrådt søfartsreglerne, så skal straffen under alle omstændigheder være proportional.
Sagen i retten i Svendborg ventes afgjort på tirsdag. Retsmødet er sat til at vare tre en halv time.