Gå til hoved-indhold
18. maj 2024 - kl. 00.05

Grundlovsmøde og åbning af sommerudstilling i Retfærdigheden i Sæby

  • 1 af 2
  • 2 af 2
Af: Michael Frederiksen

5. juni 1849 fik Danmark sin første grundlov. Dermed indførtes demokratiet i Danmark og flere hundrede års enevælde blev afskaffet. Dagen kaldes ofte ”demokratiets festdag”, og den fejres ved det traditionelle grundlovsmøde i Retfærdigheden i Sæby.

Grundloven fastlægger de grundlæggende regler for vores samfund og en række ukrænkelige frihedsrettigheder, som udgør samfundets grundpiller. Vi har ret til at tro, tænke og tale, som vi vil. Vi har frihed til at forsamles om det, der optager os - og lov til at demonstrere for det, vi kan lide og imod det, vi ikke kan lide. Vi har ret til at udøve vores politiske eller religiøse virke i fred og frihed. Måske selvfølgeligheder, men værd at markere og fejre.

Årets grundlovstaler er borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune. En nærmere præsentation er nok overflødig her. Men det er måske lige værd at nævne, at Birgit S. Hansens politiske løbebane blev indledt, da hun allerede i 2002 blev medlem af byrådet i Sæby. Hun har været borgmester i Frederikshavn Kommune siden 1. januar 2014.

Grundlovsmødet er en vigtig markering af den danske grundlov. Partiet Højre afholdt i 1885 en grundlovsfest, hvor der var 42.000 deltagere. Så mange kommer der nok ikke i Retfærdigheden, men arrangørerne håber, at mange møder op for at fejre det, som nogen også kalder ”Danmarks Nationaldag”.

Arrangementet i Retfærdigheden finder sted fra kl. 10.00-12.00 i den hyggelige have bag Retfærdigheden. Der er mulighed for at købe kaffe og rundstykker.

Tidligere var der ofte bal efter selve grundlovsmødet. Der er ikke bal efter grundlovsmødet i Retfærdigheden, men i forlængelse af grundlovsmødet åbner årets sommerudstilling i Retfærdigheden, ”Sæby 500 år”.

Udstillingen fortæller på en overskuelig måde om Sæbys udvikling fra en lille fiskerby i 1500-tallet til det Sæby, som vi kender i dag. Den består af bykort over Sæby og en række gamle billeder af bygninger fra de forskellige perioder. Det første kort er fra 1677, og det sidste kort er et turistkort fra vore dage.

Hele udstillingen består af materialer fra tidligere historiske udstillinger i Retfærdigheden, først og fremmest ”Sæby før og nu”, der vistes i Retfærdigheden i 2019. Plancherne herfra suppleres med nedslag fra tidligere udstillinger om 2. verdenskrig (flugtruten til Sverige og de tyske flygtninge) og om den kolde krigs bygninger i Sæby.

Udstillingen gennemføres med støtte fra Velux Fonden. Der er gratis entre, og udstillingen kan ses alle dage henover sommeren indtil 18. august 2024.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...