Gå til hoved-indhold
23. december 2021 - kl. 12.12

Ingen borgerforslag er nået videre til byrådet

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
Af: Michael Frederiksen

Ikke ét eneste borgerforslag har i ordningens tre-årige levetid samlet stemmer nok til at blive behandlet i Frederikshavn Byråd, men i aftes besluttede et enigt byråd, at ordningen skal fortsætte.

- Det er fint nok, at vi evaluerer ordningen, men hvad er udgifterne?, spurgte Venstres Mette Hardam.

Det fik hun aldrig et konkret svar på. Borgmester Birgit S. Hansen (S) mente, at Venstres gruppeformand lavede en stor elefant ud af ingenting. Samme holdning havde gruppeformand Bjarne Kvist (S):

- Skulle det koste nogle kroner, så fred være med det, lød det fra Bjarne Kvist.

Byrådet besluttede 21. marts 2018, at det skulle være muligt for
borgerne at stille et borgerforslag. Det krævede i denne valgperiode 1196 underskrifter at få forslaget behandlet i byrådet. 1196 svarer til, hvad et byrådsmandat koster i gennemsnit. I de kommende periode skal der "kun" 1126 stemmer til.

Der har i løbet af tre år været ni borgerforslag stillet af seks forskellige
borgere. Aktuelt er der tre forslag. Et forslag om en cykelsti fra Gærum til Østervrå har støtte fra 346 personer, mens et forslag om et havnebad kun har støtte fra tre personer.

Et borgerforslag er synligt på kommunens hjemmeside, indtil forslaget opnår et tilstrækkeligt antal støttetilkendegivelser, dog maksimalt i 12 måneder.

Det var SF og Enhedslisten, som i 2018 stod bag idéen om muligheden for borgerforslag.

- Det viser et billede af, hvad borgerne er optaget af. Det kan mere end bare en almindelig henvendelse til et byrådsmedlem, mener SF's Christina Lykke, som i aftes foreslog at halvere kravet til underskrifter.

Det vil sige, at der i den kommende byrådsperiode kun skal indsamles 563 underskrifter for at få sit forslag behandlet i byrådet. Enhedslisten støttede dette forslag, men et enigt byråd fastholdt det nuværende krav.

Venstre endte også med at stemme for.

- Vi lod julefreden sænke sig, forklarer Mette Hardam, som dog understreger, at ordningen koster penge at administrere, og de penge mener Venstre med fordel kan bruges andre steder, da borgere i dag har nem adgang til at komme i dialog med de 29 byrådsmedlemmer.

Hun nævner ét af de ni borgerforslag som eksempel. Det handlede om økonomisk støtte til pasning af eget barn. Det tog Peter E. Nielsen (dengang C, i dag S) op, og forslaget blev vedtaget.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...