Gå til hoved-indhold
26. august 2024 - kl. 09.08

Karl Bovin er Frederikshavns store maler og nyt foredrag sætter Ord På hvorfor

  • 1 af 1
    Jens Tang Kristensen, Karl Bovin-ekspert, kommer på kunstmuseet tirsdag 3. september og fortæller den fascinerende historie om den store frederikshavnermaler Karl Bovin.
Af: Michael Frederiksen

Frederikshavn Kunstmuseum har med 145 værker Danmarks største samling af landskabsmaleren Karl Bovin. Han var på alle måder en original.

- Han var Danmarks første hippie, længe før hippierne fandtes, fortæller Bovin-eksperten Jens Tang Kristensen, Ph.d. i kunsthistorie og museumsinspektør ved Museum Sønderjylland.

Tirsdag 3. september kl. 19.00 besøger han Frederikshavn Kunstmuseum og fortæller den fascinerende historie om kunstneren og mennesket Karl Bovin.

Selvom Karl Bovins liv var hippie-agtigt og præget af alkohol samt store op- og nedture, skildrer hans malerier en hel anden harmonisk verden. Skønne landskaber fra Frederikshavn, Odsherred og Bahrain, som han besøgte hele ni gange som deltager i arkæologiske ekspeditioner.

Bovin-specialisten fremhæver, at Bovin i 1932 var med til at grundlægge kunstnersammenslutningen Corner, som still er going strong. Han var en vigtig del af kunstnermiljøet i København. Bovin var for eksempel gode venner med Asger Jorn, som roste Bovins billeder.

- Bovin var på mange måder en ener i dansk mellemkrigs- og efterkrigstidskunst. Han holdt fast i det jordnære og de nære motiver, mens han som person var kommunist og dybt socialt engageret. Han var også en mærkelig og sjov kunster derhjemme i Odsherred, hvor han gik rundt i en beduindragt, fortæller Jens Tang Kristensen.

Karl Bovin døde i 1985 i sit hjem i Odsherred. Han blev 78 år og ligger begravet på Fårevejle Kirkegård.

Bovin’erne
Karl Bovin kommer af en stenhuggerslægt. Stenhuggerfirmaet blev grundlagt af Karls farfar, Carl Gustav, der i 1882 kom til Frederikshavn fra Hirsholmene, hvor han i øvrigt også var kroejer. Karls to brødre Frans og Sven var ligeledes stenhuggere. Sven Bovin skabte en række stenskulpturer, som kan ses flere steder i Vendsyssel, blandt andet Stenbideren på Nytorv i Frederikshavn, Mammutten på Mammutpladsen i Hjørring og mindesmærket "De blev derude" på kirkegården i Skagen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...