Gå til hoved-indhold
06. december 2023 - kl. 14.12

Mister eneste ambulance Sæby: En ordentlig lussing, siger borgmester

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

"En ordentlig lussing". Sådan betegner borgmester Birgit S. Hansen (S) det slag, der har ramt Frederikshavn Kommune. Fra nytår mister kommunens næststørste by, Sæby, sin ambulance.

Baggrunden for den beslutning bunder blandt andet i bemanding, men handler også om økonomi. Men uanset årsag er Birgit S. Hansen frustreret over, at Region Nordjylland ikke spiller med åbne kort, når de skærer i serviceniveauet.

Hun havde hørt lidt om det på vandrørerne, men blev alligevel taget på sengen af besparelserne, da hun fik vished om planerne tirsdag.

- Vi havde hørt lidt som lokalpolitikere, men vi er ikke blevet orienteret af regionen eller fået det bekræftet. Jeg synes, det er det, jeg kalder en sniger, siger borgmesteren til TV2 Nord.

Region Nordjyllands præhospitale virksomhed har stået for ambulancedriften i Vendsyssel og Aalborg-området siden 1. april sidste år, men der er problemer med at bemande ambulancerne, fordi der mangler ambulancebehandlere. Det gør sig også gældende i Sæby.

- Status er, at der blot er to ambulancebehandlere til at dække et døgnberedskab, hvilket stiller store krav til frivilligt merarbejde og generelt giver en endog meget svingende bemanding. Hertil kommer, at den økonomiske opbremsning i 2023 og driftsoptimeringen for 2024 indebærer en meget restriktiv tilgang til at bemande de vakante stillinger med overtidsvagter. Derfor udgår døgnberedskabet i Sæby fra 1. januar, siger Pia Buus Pinstrup, der er formand for det nære sundhedsvæsen i Region Nordjylland.

Region Nordjylland skal spare syv millioner kroner på det præhospitale område næste år. Birgit S. Hansen ønsker, at regionen spiller åbent ud med, hvilke konsekvenser det får.

- Det er jo en ordentlig lussing, vi får her. Når man træffer en så voldsom beslutning for et område, så må man som minimum stå på broen og fortælle og forklare, hvad man så har tænkt sig i stedet for, siger hun til TV2 Nord.

Den Præhospitale Virksomhed fortæller, at Sæby-området fremover vil blive dækket af ambulancer fra andre områder. Derudover vil der fra årsskiftet blive indsat en akutbil i Sæby. I løbet af 2024 bliver den dog flyttet til Østervrå. Langt fra en fuldgod erstatning, mener borgmesteren.

- Der er ét menneske i en akutbil, og det vi har brug for, er, at der er en rigtig ambulance med to personer, der bemander den. Fordi hvis der sker et trafikuheld eller man får en blodprop, hvor tid betyder noget, så skal man afsted med ambulancen, siger Birgit S. Hansen. 

Men hvis man spørger regionen, kan det faktisk hjælpe på responstiden - i hvert fald i nogle tilfælde - at der i stedet er en akutbil i byen.

For da den placeres i Sæby og sidenhen i Østervrå, kan den herfra hurtigt være fremme i blandt andet Sæby-området. Og da ambulancen ikke er optaget med at køre patienter til og fra hospitalerne, kan det faktisk gå hurtigt, lyder meldingen.

Region Nordjylland understreger, at de driver det præhospitale beredskab, hvor der måles på første vogn på stedet som i resten af landet.

- Man skal som sæbynit ikke være bekymret for, at man ikke kan få den hjælp, som man har behov for. I det præhospitale beredskab indgår både ambulancer, akutbiler, paramedicinerbiler og akutlægebiler. Og i alle døgnets 24 timer arbejder vi for at sikre, at der er de kompetencer i beredskabet, som der er brug for ved akut og kritisk sygdom ved de nordjyske borgere, siger Martin Rostgaard-Knudsen, lægefaglig direktør i Den Præhospitale Virksomhed.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...