Gå til hoved-indhold
02. april 2022 - kl. 09.04

Alle gode kræfter hjælper de ukrainske flygtninge

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Birgit S. Hansen og Christina Lykke Eriksen: - Selvom vi politikere mest bruger tid på alt det, der ikke går godt, så er det også på sin plads at sige det højt, når noget går godt.
Af: DEBAT-INDLÆG

Borgmester Birgit S. Hansen (S), Frederikshavn Kommune, og formand Christina Lykke Eriksen, Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg: Hvem tager sig af den fysiske og mentale trivsel for ukrainske flygtninge?

I krisetid viser samarbejdet mellem region og kommune sit værd. Med ankomsten af ukrainske flygtninge til Nordjylland har vi set de stærke sider af et sammenhængende sundhedstilbud. Hjælpen er stablet på benene på rekordtid og står klar til at blive brugt.

Som kommune har vi et enormt ansvar for at tage imod dem, der lige nu kommer til vores område på flugt fra krig. Borgerne i Frederikshavn Kommune har udvist en usædvanlig hjælpsomhed, og mængden af gode initiativer og villige hænder er rørende. Det er lige netop dét, der gør Frederikshavn til Danmarks bedste kommune at leve i.

Vi oplever, at flere borgere kontakter os og er i tvivl om både hvordan eller om de ukrainske flygtninge får den psykologiske hjælp, som de har brug for efter en tid på flugt fra krig.

Vi skal huske, når tingene lykkes

Og selvom vi politikere mest bruger tid på alt det, der ikke går godt, så er det også på sin plads at sige det højt, når noget går godt.

For samarbejdet mellem regionen, der har det akutte psykologiske ansvar, og os i kommunerne, der har det praktiske, opfølgende og daglige ansvar, har her vist sig fra sin bedste side. Om det er corona, der har givet en masse lavpraktisk erfaring i at løse pludselige problemer på rekordtid, kan vi ikke sige, men blot anerkende, at alle gode kræfter arbejder i samme retning her.

Kriseberedskab med sammenhæng
Kommunen har et samarbejde med Region Nordjylland om krisehjælp. Regionen står for den akutte psykiske krisehjælp. Altså alt, hvad der har at gøre med psykologhjælp, kriseberedskab og kriseterapi. Har man brug for hjælp, eller huser man en ukrainsk flygtning, der har brug for psykologisk assistance, så kan regionens akut-beredskab kontaktes på telefonnummer 97 64 37 00. Se også regionens hjemmeside på rn.dk.

Kommunen leverer så det, der kaldes krisestøtte: Vi skal sørge for, at ukrainerne har et tag over hovedet, at børnene kan komme i skole og daginstitution, og at forældrene får et arbejde. Kort sagt: alt det, der kan give ro og stabilitet og skabe en form for hverdag for familierne. Vores vigtigste opgave er at sikre, at helt basale forhold som bolig, mad og omsorg og nærvær fra barnets voksne er på plads – og at dagligdagen igen kan opleves som tryg.

40 ukrainske børn klar til skolestart
Det arbejde er også rigtig godt i gang. Allerede i går begyndte de første ukrainske børn på skoler fordelt over hele kommunen. I løbet af den kommende periode vil cirka 40 børn og unge begynde, men vi ved også, at flere løbende vil komme til. Vi ved ikke hvor mange, men vi er forberedte og står klar. De ukrainske børn vil blive tilknyttet de eksisterende klasser samtidig med, at de modtager intensiv sprogundervisning i nogle timer.

Partnerskaber med erhvervslivet for gode job
I forhold til at hjælpe forældrene i arbejde og give dem økonomisk grund under fødderne, så arbejder vi sammen med erhvervslivet på partnerskaber, der skal danne grobund for en god indgang til arbejdsmarkedet i Frederikshavn Kommune.

Det kan være svært at se, når politik og snakken om det offentlige Danmark tit er præget af, at vi skal løse problemerne. Men vi skal så også huske at stoppe op og anerkende, når problemerne aldrig når at blive problemer – simpelthen fordi vi har gode løsninger og godt samarbejde i Nordjylland.

Initiativer for mental trivsel for flygtninge:
- Akut brug for krisehjælp og kriseterapi: 97 64 37 00 – se www.rn.dk

- Dansk Flygtningehjælp har også en akutkrisetelefon på 3373 5151 – se www.drc.ngo/da/vores-arbejde/ydelser-og-losninger/integration-i-danmark/ukraine-faq-og-hotline/

- Internt i Frederikshavn Kommune afholder vi virtuelle sparringsrum for lærere og pædagoger med rådgivning og vejledning i forhold til at støtte såvel herboende ukrainske og russiske børn samt nytilkomne ukrainske børn.

- Frivillig hjælp lokalt i Frederikshavn Kommune: De frivillige organisationer i Frederikshavn Kommune er gået sammen om at lave en hjemmeside, hvor alle frivillige tilbud til ukrainske flygtninge er samlet. Den findes på: https://uaget2knowfrh.dk

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...