Gå til hoved-indhold
04. april 2020 - kl. 00.04

Kan også hjælpe mod gigt, eksem og migræne

  • 1 af 3
    FOTO: Privat
  • 2 af 3
    FOTO: Privat
  • 3 af 3
    Her er et billede med et uddrag af de symptomer, som Betina Munk har lidt under.
Af: Betina Munk

Betina Munk fra Jerup blogger på Kanal Frederikshavn. Hun udgav sidste år bogen GLUTENFRI LIVSSTIL og udgiver snart endnu en bog. Hun har cøliaki og lever en glutenfri tilværelse. Hun arbejder på Café Victory i Frederikshavn.

Har du gigt, fibromyalgi, autoimmune sygdomme, er du i overgangsalderen eller lider du af migræne eller eksem, så kunne det være, at du skulle læse med her.

I min bog GLUTENFRI LIVSSTIL skriver jeg indledningsvis:

Fra begyndelsen vil jeg gerne informere om, at jeg hverken er læge eller diætist, men at jeg i bogen her deler ud af mine egne erfaringer. Jeg fik i 2016 konstateret cøliaki, hvilket ændrede hele mit liv på mange måder. Derfor vil jeg gerne dele mine erfaringer og viden med dig. Jeg er nemlig ekspert i min egen krop.

I bogen fortæller jeg åbent min egen historie, hvor jeg også deler ud af noget meget privat, nemlig min behandling på diverse områder.

For mig var det vigtigt først og fremmest inspirere for på trods af begrænsninger i livet, så er det jo både smukt og skønt at være i live.

Mange mennesker er kommet til mig efter de forgæves har søgt hjælp hos lægen. Her har jeg gjort mit bedste for at vejlede og ofte sendt dem retur til lægen med en liste med punkter, som de skulle drøfte med lægen.

Det er synd, at mange mennesker oplever gener i livet, som helt enkelt kunne forbedres eller helt forsvinde ved at omlægge kosten. Mange lider nemlig af intolerance, allergi eller autoimune sygdomme, hvor gluten (og også ofte sukker, laktose og andre allergener) er synderen.

Som nævnt er jeg kun ekspert i min egen krop, og jeg taler netop af de erfaringer, som jeg har gjort mig i en lang periode, ja, en årrække, hvor jeg har været meget syg og lidt unødigt efter min mening.

Det er ikke sikkert, at DU har cøliaki, men måske kunne din gigt, fibromyalgi, eksem, migræne, IBS (irritabel tyktarm), overgangsalder med mere forsvinde i baggrunden i stedet for at styre dit liv.

Mit mål er at hjælpe så mange som muligt til et bedre liv.

Det er ingen spøg at have tarmproblemer. Har du cøliaki, er du tvunget til at leve glutenfrit, hvis både du, din krop og tarm skal have det bedre. Med en helt glutenfri diæt vil slimhinden i tarmen langsomt blive normal igen.

Cøliaki er ikke en allergi, men en autoimmun sygdom fremkaldt af gluten. Gluten får kroppens immunforsvar til at angribe slimhinden i tyndtarmen, hvilket kan give diarré og manglende fordøjelse af næringsstoffer - og på længere sigt alvorlige mangelsygdomme.

Du kan også have valgt at leve glutenfrit, fordi du får det bedre uden gluten, selvom du ikke har cøliaki. Mange mennesker har nemlig et bedre velbefindende uden for meget gluten eller helt uden.

Har du symptomer, der indikerer, at du har cøliaki, så råder jeg dig til at blive udredt hos din læge. Hos lægen kan en blodprøve vise, om du danner antistoffer mod hvedeproteinet gliadin eller tarmenzymet transglutaminase. Desuden bliver din tyndtarmsslimhinde tjekket ved en kikkertundersøgelse, såfremt du danner antistoffer mod gluten. Begge test kræver, at du et godt stykke tid forinden har spist en glutenrig kost. Ellers kan prøveresultaterne give falsk negativt resultat.

I bogen skriver jeg følgende på listen over mine symptomer:

Jeg er selv overbevist om, at hvis jeg havde fået konstateret cøliaki tidligere i mit liv, kunne jeg have sparet min krop for meget stress og mange af de følgesygdomme, jeg har i dag. Derfor vil jeg gerne gøre opmærksom på dette og opfordre alle, der lider i stilhed, om at tage sagen i egen hånd og insistere på en grundig udredelse.

Det skal igen understreges, at jeg hverken er læge eller diætist, og at jeg taler ud fra egne erfaringer. Mine symptomer er efter 2016, hvor jeg begyndte at leve 100 procent glutenfrit, stærkt reduceret og til tider helt væk.

Nogle gange kan symptomerne blusse op igen efter en lille kontaminering. Det skal siges, at det ikke kun er kosten alene, der har hjulpet mig. Jeg har behov for både medicin og behandling dagligt også i forbindelse med mine andre lidelser.

Hverken min søn eller jeg har på noget tidspunkt været underenærede eller vokset dårligt.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...