Gå til hoved-indhold
26 oktober. 2023

Ni børn havde debut i videnskab på HTX Frederikshavn

 • 1 af 4
  Underviserne – eller seniormentorerne, som de hedder i videnskabsklubben. Fra venstre er det Anastasia Elvina Bendixen, Maddeline Bjørn Hansen og Maja Dyrnesli Nielsen. Sidste underviser, Ida Pepping, måtte gå tidligt.
 • 2 af 4
  Miniforskerne får instruktion i laboratoriet til første time i Videnskabsklubben på HTX Frederikshavn.
 • 3 af 4
  Formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke, besøgte Videnskabsklubben og gik straks i gang med at prøve opgaverne sammen med miniforskerne.
 • 4 af 4
  En miniforsker er dybt koncentreret med forsøg i laboratoriet.
Af: Michael Frederiksen

Ni børn fra 4. og 5. klasse i Frederikshavn Kommune tager hul på Videnskabsklubben. Emnet er kemi og løber over syv uger.

Den landsdækkende Videnskabsklub havde debut onsdag hos HTX Frederikshavn, som huser klubben. Underviserne var fire piger fra 2.g. De fremmødte ni børn, som kaldes miniforskere, var lidt stille til at starte med. Det var faktisk lidt som en første skoledag. De lyttede tålmodigt til undervisernes introduktion om emnet kemi – de bliver kaldt seniormentorer i Videnskabsklubben. Og så gik det ellers over stok og sten med øvelser om grundstoffer, film om kemi og forsøg i laboratorium, hvor alle blev iført alt for store, hvide kitler.

Videnskabsklubben er blandt andet kendetegnet ved, at naturvidenskab præsenteres gennem undervisningsmateriale målrettet til 4. og 5. klasses elever. For eksempel klippe-klistre ens navn ud af grundstofferne i det periodiske system, atomforklaring og -bygning ved hjælp af lego eller sjove forsøg i laboratoriet. Chips og saftevand i pausen hjalp også på stemningen.

De fire undervisere – seniormentorerne – har været på et kursus for at lære en smule om undervisning og ifølge Maja Dyrnesli Nielsen gik første time fint.

- Jeg synes, det gik rigtig godt. Det var hyggeligt at møde børnene og lære dem lidt at kende. Vi har været på kursus i Odense og høre om konceptet og lære lidt om, hvordan vi skal præsentere det for børn. Det var en stor hjælp med kurset. I dag var børnene stille og rolige. Jeg synes, de var søde og nemme at have med at gøre.

Formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke, havde også fundet vej til Videnskabsklubben, og hun synes, det er godt med fritidstilbud som Videnskabsklubben:

- Det var megafedt at opleve de her miniforskere eksperimentere og have den her nysgerrighed, hvor man bare skal prøve det hele af. Vi er rigtig gode til sportstilbud i Frederikshavn, så jeg synes, det er helt fantastisk, at man også kan gå til videnskab. De fire undervisere fra 2. g var rigtigt gode med børnene. Det virkede slet ikke som om, det var første gang, de prøvede det.

Videnskabsklubben løber over syv gange i løbet af efterår og vinter.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...