Gå til hoved-indhold
112
15. september 2023 - kl. 10.09

Scandinavian Stars ofre har i dag stævnet den danske Søfartsstyrelse

  • 1 af 1
    Mike Axdal ses her til venstre ved mindemærket i Frederikshavn for ofrene på Scandinavian Star.
Af: Michael Frederiksen

Scandinavian Stars Danske Støtteforening har nu fået fri proces til at anlægge sag mod Søfartsstyrelsen.

- Det er vi rigtig glade for, idet afgørelsen om fri proces er en anerkendelse af, at der er tale om en vigtig og principiel sag, som der er rimelig og berettiget grund til at anlægge. Vi har derfor i dag – 15. september 2023 – indleveret en stævning til retten med påstand om, at Søfartsstyrelsen har krænket vores menneskerettigheder, idet Søfartsstyrelsen ikke udførte den lovbestemte sikkerhedskontrol på Scandinavian Star forud for mordbranden 7. april 1990, hvor 159 uskyldige mennesker omkom, og et stort antal af passagerer og besætningsmedlemmer blev påført psykiske mén, siger talsmand Mike Axdal, Scandinavian Stars Danske Støtteforening.

I stævningen kræver foreningen en godtgørelse på 450.000 kroner til hver af de første 45 ofre og pårørende.

- Vi er utroligt glade for, at et samlet Folketing nu 33 år efter mordbranden er fuldt enige om at vende alle sten i sagen, hvilket vi tolker som slag med en politisk vognstang i en selvfølge og anerkendelse af, at staten påtager sig det fulde ansvar herfor, udtaler Mike Axdal.

Grundlaget for seneste skridt i den langstrakte sag beror blandt andet på den eksterne undersøgelse, som erhvervsminister Simon Kollerup iværksatte i 2020, og som blev afsluttet i september 2022. Undersøgelsen fastslog, at Søfartsstyrelsen, ved undladelse af sikkerhedskontrol af Scandinavian Star, inden skibet gik i rutefart med passagerer 1. april 1990, havde svigtet og tilsidesat sin pligt, og derved udsat passagerer og besætningen på hensynsløs vis og forvoldt nærliggende fare for liv og/eller førlighed.

- Det placerer naturligvis et ansvar hos Søfartsstyrelsen. Siden har en anden politisk vedtaget undersøgelse, Task Forcen "Scandinavian Star", i 2023, med fuld opbakning og støtte fra samtlige partier i Folketinget, bedt om tillægsmandat til blandt andet at undersøge Søfartsstyrelsens ageren på et generelt plan, idet Task Forcen i sit grundige arbejde, blev mødt af et fortrolig rødtstemplet dokumenter, "ministersag", der øjensynligt aldrig skulle have været kommet i Task Forcens besiddelse. Dette indikerer, at sandheden om styrelsens svigt aldrig skulle se dagens lys. Task Forcen skal aflægge sin endelige rapport i starten af 2024, hvilket er belejligt for den nu igangværende proces, som vi har skudt i gang, fortæller Mike Axdal.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...