Gå til hoved-indhold
02. december 2022 - kl. 00.12

Vær med til at fejre vintersolhverv tre steder

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
Af: Kanal Frederikshavn

Fra 21. december begynder lyset at vende tilbage. Derfor fejrer Frederikshavn Kommune vintersolhvervet med fakkeloptog tre steder i kommunen, og alle er velkomne.

Onsdag 21. december kl. 17.00 kan du komme med til fejring af vintersolhvervet. Fejringen består af flere arrangementer.

I Bannerslund Plantage ved hundeskoven i Strandby, ved Møllehuset i Frederikshavn og i Professorens Plantage ved Sæby er der arrangeret gåtur med fakler, og efterfølgende kan deltagerne få lidt varmt at drikke. Fakler kan købes på stederne til 25 kroner, og de varme drikke er gratis.

Der er ingen tilmelding til de tre arrangementer, så mød bare op. Gåturene er arrangeret i samarbejde med Hjerteforeningen i Sæby, Rotary Morgenklub i Frederikshavn og Strandby Borgerforening.

Hvis ikke du har mulighed for at være med til et af de tre arrangementer, kan du også deltage i fejringen hjemmefra.

Kl. 12.00 sender borgmester Birgit S. Hansen og naturvejleder Bo Storm live på kommunens facebookside. Her fortæller de om traditionerne bag fejringen af vintersolhvervet og opfordrer til at tænde lys eller bål hjemme i haverne kl. 17.00.

Formålet er, at vi alle samles om at tænde lys i mørket og ønsker hinanden en rigtig god jul.

Frederikshavn Kommune startede traditionen med fakkeloptog ved vintersolhverv i 2018. Men at fejre vintersolhverv er en meget ældre tradition. Faktisk stammer den helt fra oldtiden, og fejringen har foregået i hele Europa, men især i de nordlige egne.

Vintersolhverv betyder solvending, for det er der, solen "vender" og lyset begynder at komme tilbage på den nordlige halvkugle. Men egentlig er det jorden, der vender sin nordlige halvkugle mod solen igen.

21. december er så typisk den korteste dag på året, altså den dag, hvor der er færrest lyse timer. Det kan skifte lidt fra år til år, om det er 21. december eller 22. december.

Frederikshavn Kommune er den kommune, som har størst udsving i antallet af lyse timer på et år. Det skyldes, at den er Danmarks nordligste kommune, og derfor er der flest mørke timer om vinteren og flest lyse timer om sommeren. Hvis man sammenligner Skagen og Gedser, er der faktisk en forskel på dagslængden på omkring 45 minutter.

Vintersolhvervsfest i Sæby

Mødestedet er Professorens Plantage på Solsbækvej cirka seks kilometer syd for Sæby. Turen begynder ved parkeringspladsen kl. 17.00 og slutter ved havet cirka kl. 19.00. Skovfoged Søren Hoff Brøndum fortæller om skoven ved vintertid.

Hjerteforeningen i Sæby er vært ved lidt lunt at drikke efter turen. Fakler koster 25 kroner.

Vintersolhvervsfest i Frederikshavn

Mødestedet er Skovalléen 45. Turen begynder ved Møllehuset kl. 17.00 og slutter på Pikkerbakken cirka kl. 19.00. Naturvejleder Bo Storm fortæller om naturen ved vintertid.

Rotary Morgenklub i Frederikshavn er vært ved lidt lunt at drikke efter turen. Fakler koster 25 kroner.

Vintersolhvervsfest i Strandby
Mødestedet er Hundeskoven i Bannerslund på Strandbyvej. Her ved Hundeskoven i Bannerslund vil de fremmødte sammen tænde fakler og gå en tur i skoven fra kl. 17.00-19.00.

Strandby Borgerforening er vært ved lidt lunt at drikke efter turen. Fakler koster 25 kroner.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...