Gå til hoved-indhold
30 november. 2023

27 ud af 29 byrødder giver Frederikshavn Havn ny garanti på 52,5 mio. kr.

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

27 ud af 29 byrådsmedlemmer i Frederikshavn Kommune stemte onsdag aften for at udstede en garanti på op til 52,5 millioner kroner til Frederikshavn Havn. Det er arbejdet med Stena Oils nye olieterminal, som driller havnen og bliver over 200 millioner kroner dyrere end budgetteret.

Venstres Jens Borup stemte som den eneste imod. Jens Nygaard fra Nye Borgerlige undlod at stemme.

- Olieterminalen er en kæmpe klods om benet på havnen, men der er ingen vej tilbage. Vi skal have den olieterminal i drift, så vi kan begynde at tjene penge på den, fastslår borgmester Birgit S. Hansen (S).

For bare to måneder siden sagde byrådet ja til stille en garanti på 85 millioner kroner til Frederikshavn Havn. Pengene rakte dog ikke, så det var nødvendigt med endnu en garanti.

Aftalen om at bygge den store olieterminal blev indgået i 2019 mellem Bladt Industries og Frederikshavn Havn. Den skulle have været færdig i november 2020, men to år senere - da olieterminalen stadig ikke var færdig - opsagde Frederikshavn Havn kontrakten med Bladt Industries. Sagen mellem de to parter skal nu afgøres i voldgiftsretten.

Frederikshavn Havn har derfor måtte betale andre for at bygge olieterminalen færdig, og det baggrunden for, at havnen har brug for at låne flere penge.

Fra olieterminalen skal der sejles brændstof ud til skibe, som sejler forbi Frederikshavn. Det er ligeledes ambitionen, at olieterminalen kan være med til at tiltrække flere fartøjer til havnen, som enten skal serviceres, hente eller laste gods.

Borgmesteren afviser ikke, at havnen beder om flere garantier, når det gælder olieterminalen.

- Det kan vi ikke vide, og det kan vi lige så godt sige åbent og ærligt. Vi har i denne uge haft den nye bestyrelsesformand heroppe et par dage, og Karsten Dybvad er blevet klogere på, hvordan alt skal drives. Den nye bestyrelse har været samlet, og Karsten Dybvad kommer snart herop igen, fortæller Birgit S. Hansen.

Karsten Dybvad var fra 2010 til 2018 administrerende direktør i Dansk Industri. Han har også en fortid som departementschef i statsministeriet og bestyrelsesformand i Danske Bank.

Frederikshavn Havns fire eksterne bestyrelsesmedlemmer valgte at forlade bestyrelsen for to måneder siden. De er nu blevet afløst af Karsten Dybvad (formand), Poul Knudsgaard (næstformand), Pia Ankerstjerne og Thomas Lindskouw.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...