Frederikshavn Kommune - en kommune med engagerede borgere og virksomheder
Karl Erik Slynge, formand for Frederikshavn Erhvervsråd og Frederikshavn Erhvervsforening, har skrevet dette indlæg: Hvor er det dejligt at se indlæg fra borgere og virksomheder her på vores egen Kanal Frederikshavn om store og små spørgsmål. Det vidner om, at vi vil noget med vores kommunen - og tak for det.
Senest har Jens Ove Bagterp efterlyst information om, hvad borgmesteren og kommunalbestyrelsen har gjort for at tiltrække energi - helt præcist har vi mulighed for energiøer.
Det indlæg giver mig lyst til at fortælle lidt mere om, hvor godt et samarbejde vi rent faktisk har her i kommunen mellem borgere, virksomheder, embedsmænd og vores politikere.
Frederikshavn Kommune er helt særlig for de 11 nordjyske kommuner - ja, faktisk for det meste af de 98 kommuner i Danmark - da vi har lavet en struktur, hvor alle parter arbejder sammen om at gøre det bedste for vores kommune.
Som vi alle ved, er vi skabt af tre gamle kommuner Skagen, Sæby og Frederikshavn, men vi har valgt at bevare de særlige egenskaber, de tre gamle kommuner hver i sær bestod af, og det gør os til noget helt specielt.
Vi har tre uafhængige erhvervsforeninger (Sæby, Skagen, Frederikshavn), der sammen med politikere (Birgit Hansen og Peter Sørensen), folk fra fagbevægelsen og fra arbejdsgiverorganisationer er samlet i et erhvervsråd. og rådet har ansat folk til at varetage erhvervsinteresser i vores kommune - helt specifikt at arbejde med erhvervstiltrækning, erhvervsudvikling i vores virksomheder og at arbejde med at få vores erhvervsstruktur udviklet.
Det sker gennem Erhvervshus Nord.
Så, Jens Ove Bagterp, vi har faktisk gennem mange år arbejdet med energi til Frederikshavn på mange planer.
Energiøer, bør vi nok lige nævne, er specielle øer, Staten har valgt at udlægge i havet omkring os - specifikt to stykker, én i Nordsøen og én i Østersøen. MEN de bliver nok ikke til noget.
Vi har tidligere nævnt for staten, at vi godt kunne placere en energiø i Kattegat ud for Frederikshavn, men som vi kan se, er tiden nok ved at løbe fra energiøer til fordel for mange andre muligheder.
Erhvervsrådet og Erhvervshus Nord presser på for at skabe bedst forudsætninger for vores kommune. Jeg skal nævne nogle ting, som vi har arbejdet med.
- Vi har haft Mogens Lykketoft på besøg og fortalt Mogens, der er formand for Energinet.DK,
at vi i Nordjylland også skulle have udvidet elnettet. Det havde de nemlig lige glemt.
- Vi har arbejdet for European Energy om havvindmøller, og de har idag tilladelse til at opføre fem møller ud for Frederikshavn - og vi hører, at de nok kommer i 2027.
- Vi har haft Connie Hedegård på besøg og fortalt, hvor meget vi kan gavne Danmarks CO2-regnskab, hvis man smelter stål fra vores lokale M.A.R.S. her i kommunen med grøn strøm fra vindmøller i stedet for blot at køre det væk - mere end tre procent af vores samlede CO2 i Danmark.
- Vi har sammen udviklet Recycling City, som blandt andet har fået vores politikere til at igangsætte udlægning af 1000 ha areal ved Vendsysselsvej til nye grønne virksomheder og energiprojekter.
Og, Jens Ove Bagterp, vi har også kontaktet både svenske og danske selskaber, der har planer om vindmøller ud for Skagen.
Vi har blot valgt at gøre det gennem et fælles Erhvervsråd, som meget bedre kan overbevise staten, landspolitikere, organisationer, bestyrelser og projektholdere om, hvilke særlige fordele man kan få i vores kommune.
Vi har i marts generalforsamlinger i erhvervsforeningerne, og vi ser gerne, at borgere - ud over vores medlemsvirksomheder - kommer til vores møder, som slet ikke er kedelige, men oplysende om de ting, vi sætter i søen til fælles gavn for os alle.