Gå til hoved-indhold
06. januar 2024 - kl. 00.01

HotSpot findes ikke om tre år, hvis kommunens besparelser fortsætter

 • 1 af 12
 • 2 af 12
 • 3 af 12
 • 4 af 12
 • 5 af 12
 • 6 af 12
 • 7 af 12
 • 8 af 12
 • 9 af 12
 • 10 af 12
 • 11 af 12
 • 12 af 12
Af  Helle Vivienne Madsen Pedersen

Formand Helle Vivienne Madsen Pedersen har skrevet dette indlæg på vegne af bestyrelsen i Fritids- og Ungdomsklubben HotSpot 9900 i Frederikshavn: For HotSpot blev 2023 et begivenhedsrigt år, hvor fællesskab, medbestemmelse og medborgerskab var omdrejningspunkterne i vores pædagogiske virke. Der var især en særlig opmærksomhed på aktiviteter, der gav børn og unge mulighed for at indgå i forpligtende fællesskaber, da rigtig mange unge mistrives mere end nogensinde. De føler sig ensomme, lider af angst, har symptomer på stress og har også ofte skolevægring.

På den baggrund har vi blandt andet haft et større fokus på børn og unges evner til at indgå i forpligtende fællesskaber, hvor fællesskabelse kan være nøglen til bedre trivsel, hvilket også flere fag professionelle gør opmærksom på.

Fællesskabelse skete blandt andet i et koloniprojekt, hvor børnene indsamlede flaskepant og skrald, der gav økonomisk mulighed for en gratis tre dages tur til Viborg med flere oplevelser på programmet.

Desuden donerede børnene halvdelen af det indsamlede beløb til Barnets Blå hus, hvor det specifikt var øremærket deres projekt "Stjernestunder". Her oplevede vores børn og unge via deres fælles indsats at gøre en stor forskel for andre børn samt være en del af noget større.

Der har også været planlagt aktiviteter, hvor børnene blev givet den største mulighed for medbestemmelse via en demokratisk proces, hvor det brede fællesskab skulle imødekommes.

Bestyrelsens sommerfest i august gav nemlig et økonomisk overskud, der gav børnene mulighed for at skabe større indhold i en planlagte fælles overnatning. Her blev et nyt tiltag med en ad hoc bestyrelse indført, som fik til opgave at sammenfatte deres klubvenners ønsker og ideer og tage de endelige beslutninger ud fra flertallets retning og økonomi.

Julemarkedet i december på Knivholt gav ligeledes et økonomisk overskud, der giver deltagende børn mulighed for at skabe en fælles oplevelse i 2024. Denne proces er i gang og igen ud fra medbestemmelse og demokratiske principper.

I Hotspot var der i 2023 også andre store aktiviteter, hvor fokus var på relationsdannelse. Her arrangerede personalet ture til Fårup Sommerland for både fritids- og ungdomsklubben. Turene blev blandt andet tænkt som introduktion og ryste sammen ture for både nye og "gamle" børn og unge i klubben.

Ture, der gav børn, unge og voksne mulighed for fælles oplevelser, der igen medvirkede til en øget tilknytningen til hinanden. Vi har også haft forskellige pige- og drenge-arrangementer, hvor samarbejde har været i fokus som middel til at styrke nye og eksisterende relationer.

2023 i HotSpot blev rig på erfaringer og processer, som både personale og bestyrelse med stor entusiasme bringer med sig ind i 2024.

Det skal dog alligevel nævnes, uanset hvor positivt vi gerne ser på verden, at de politisk udmeldte besparelser i 2024 bekymrer bestyrelsen dybt. Vi kender endnu ikke det helt præcise beløb på komma, men der er minimum tale om 1,3 millioner kroner. Dette tal fremkommer med baggrund i dels de politiske beslutninger vedrørende Budget 2024, dels den årligt tilbagevendende 1 % besparelse på B&U-området. Endvidere er det også sådan, at hvis nogle på opløbsstregen alligevel bliver friholdt, må andre i stedet holde for!

Derfor ender HotSpot i år med en meget stor besparelse, som gør mere end rigtig ondt. Bestyrelsen skal derfor også indenfor meget kort tid beslutte, hvor vi igen skal skære for at få enderne til at nå sammen. Sådan er vilkårene.

Hvis vi kigger i bakspejlet har de sidste 10 år på Fritids- og Klubområdet været én lang besparelse. Hvis vi kigger i Krystalkuglen, og besparelserne fortsætter, findes vi ikke om tre år. Hvis dette er det politiske mål, er det i sigte. Hvis ikke, skal der en anderledes politisk bevågenhed til på vores område, og det haster. Det fortjener både nutidens og fremtidens børn og unge, og det kræver større politiske ambitioner end hvad vi er vidner til i dag.

Vi vil slutte vores lange indlæg med en stor TAK til de firmaer og private, der støttede os varmt i 2023. Tak til alle, der deltog i vores sommerfest og besøgte vores bod til julemarkedet på Knivholt.

I gav os mulighed for at skabe store oplevelser og minder for livet for børn og unge i HotSpot samt muligheden for at gøre en forskel for andre. I gjorde en stor forskel for os.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...