Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
11.07.2022 | Af: DEBAT-INDLÆG

Jens Nygaard: Ingen grøn omstilling uden atomkraft

Jens Nygaard (NB): - Jeg tror ikke, vi får en grøn omstilling uden atomkraft. Her tænker jeg ikke alene på Danmark, men på hele verden.
Byrådsmedlem Jens Nygaard (NB) har skrevet dette indlæg: I Nye Borgerlige ønsker vi ikke, at man plastrer hele Frederikshavn Kommune til med kæmpe vindmøller og store solcelleparker. Skal vi have vindmøller, skal de ud på havet, men det er bare ikke nok. 

 

Nu har EU kategoriseret atomkraft som grøn energi. En afstemning i Bruxelles har besluttet, at kernekraft indgår i den såkaldte taksonomi. Som følge heraf kan kernekraft dermed regne med en masse støtte - den slags støtte, som vindmøller, solcellepaneler og andre vedvarende energikilder i øjeblikket får, og som er grunden til den massive vækst i disse energikilder.

Jeg tror ikke, at vi samlet kan nå i mål med omstillingen til grøn energi, hvis ikke vi tager kernekraft i brug. Kernekraftværker udleder nemlig næsten ingen CO2, når de er bygget.

Jamen er kernekraft ikke farligt?

Jo, hvis der sker en ulykke. Mange kender formentlig til Tjernobyl-ulykken i 1986 og senest i 2011, hvor en tsunami skyllede ind over det japanske atomkraftværk Fukushima. De var begge 2. generationsværker.

De værker, man bygger i dag, er 3. generationsværker. De nye værker er altså sikrere, så risikoen for ulykker er blevet lavere. Faktuelt er der ikke sket ulykker på kernekraftværker, der er bygget inden for de seneste 20 år.

Ser man samlet på menneskeliv, er dødsrater for energiformer som kul og gas væsentlig højre end ved kernekraft, 
jævnfør "Our World in Data" viser, at én terawatt-time, der svarer til 27.000 europæeres årlige energiforbrug, ligger kernekraft på 0,07 dødsfald, hvor kul (primært på fremstilling og partikelforurening) ligger på 24,62 og gas ligger på 2,82. I den modsatte ende ligger vindmøller på 0,04.

Men forskning og udvikling forsætter og seneste udvikling i CO2-neutral kerneenergi er thorium og smeltet salt, som vil rykke os lysår frem til gavn for klimaet, kloden og vores efterkommere.

Jeg tror, vi har brug for det hele. Sol-, vind-, vand- og atomenergi, og jeg tror ikke, vi får en grøn omstilling uden atomkraft. Her tænker jeg ikke alene på Danmark, men på hele verden.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close