Gå til hoved-indhold
26. februar 2013 - kl. 08.02

Nyt firma i Elling tager kampen op med kirkerne

  • 1 af 2
    FOTO: Eframe.dk
  • 2 af 2
    Camilla og Svend Erik Christensen tilbyder pleje og vedligehold af gravsteder til noget nær det halve af den pris, det koster hos de lokale kirkegårde. Foto: Eframe.dk
Af: Kanal Frederikshavn

Svend Erik og Camilla Christensen fra Elling tager kampen op mod voldsomme prisstigninger på kirkegårdene. Med deres nystartede firma tilbyder far og datter pleje af gravsteder til halv pris - uden at gå på kompromis med faglighed og kvalitet.

Det er blevet alt for dyrt at få passet et gravsted på de nordjyske kirkegårde, mener Svend Erik Christensen. Derfor har han sammen med sin datter Camilla etableret virksomheden Kirkegårdsgartneren.dk, der tilbyder stort set de samme ydelser som kirkerne - blot til en pris, der nærmer sig det halve i årlige udgifter til pleje og vedligehold af gravsteder.

Igennem næsten 20 år har Svend Erik Christensen arbejdet som kirkegårdsgraver, både i byen og på landet. Det har givet den 50-årige gartner et tæt indblik i, hvordan vi vælger at mindes vore afdøde.

- I mit arbejde på kirkegården oplever jeg dagligt betydningen af, at mennesker, der har mistet en nærtstående, har et sted at gå hen med deres sorg og et sted hvor de kan vise afdøde respekt i form af et gravsted, der står pænt og velholdt som et flot eftermæle, siger Svend Erik Christensen, der de seneste to et halvt år har været graver ved Skærum Kirke og før da i mange år var graver ved kirkegårdene i Frederikshavn.

- De seneste års prisstigninger har gjort, at flere har valgt plænegrave. Altså et gravsted på den fælles plæne med en sten, der er nedfældet i græsset. Men hvis man ser på prisen, koster en kistegrav i plæne 25.000 kr. for det obligatoriske vedligehold i 25 år, og hvis man vil sikre sig en plads ved siden af sin kære skal der betales 35.000 kr. Her og nu. Dertil skal lægges erhvervelse af gravpladsen. Endvidere er der på mange kirkegårde regler, der kun tillader udsmykning til en vis grænse. Derfor mener jeg, at der er behov for et tilbud, der kan give folk en valgmulighed, siger den erfarne gartner.

- Når jeg møder et par, der har mistet et barn, eller for den sags skyld en ældre enke eller enkemand, der ønsker et kistegravsted, som de og andre pårørende kan besøge i de næste mange år, så virker det helt urimeligt, at de skal igennem de spekulationer, som de seneste prisstigninger giver. Hvorfor skal de midt i en svær situation have dén byrde ekstra at tænke på, at de måske ikke har råd til det gravsted, de ønsker sig, spørger Svend Erik Christensen.

Selv tolker han de seneste års prisstigninger som et led i Kirkeministeriets målsætning om at skille kirkegårdsdriften fra selve kirken og kirkeskatten.

- Det afspejles også i, at alle gravere i deres ansættelse er pålagt - i forbindelse med sammenlægning af sogne - at skulle kunne arbejde på flere kirkegårde. Derfor er traditionen med en graver på hver kirkegård også på vej væk, siger Svend Erik Christensen.

Da han i december sidste år blev præsenteret for de nye prislister, satte han sig ned og regnede på det. Han kom frem til to resultater: Dels, at de nye priser vil komme til at koste arbejdspladser. For når flere vælger kistegravstederne fra, bliver der mindre at lave for kirkegårdsgraverne. Allerede i 2011 oplevede Svend Erik selv, at hans stilling i Skærum blev sat ned til 75 procent. Dels konstaterede han, at han selv ville kunne gøre det tilsvarende arbejde langt billigere.

- Så i stedet for at give op har vi valgt at starte en virksomhed, der kan tilbyde ydelser, der kan dække de behov, folk kan have vedrørende deres gravsted om for eksempel renholdelse eller granpyntning, fortæller Svend Erik Christensen.

I forvejen har Svend Erik fra sin virksomhed Pilegartneren igennem en årrække leveret blomsterdekorationer og kirkegårdspynt til flere lokale supermarkeder, så beslutningen om at etablere endnu en virksomhed var ikke svær. Sammen med sin 20-årige datter Camilla tegnede han i begyndelsen af året et interessentskab, og efter de indledende forberedelser, blandt andet med at få lavet en hjemmeside, er de nu klar til at tilbyde deres ydelser over hele det nuværende Frederikshavn Provsti, som dækker fra Skagen til Lyngså samt udenfor provstiet i Sindal, Lendum, Hørmested, Mosbjerg og Tolne.

- Det vigtigste for os er tilfredse kunder, og for at kunne leve op til det, har vi valgt at begrænse os geografisk. For mange kilometer på landevejen vil også gøre vore ydelser dyrere. Derfor vil der også i år være et loft på granpyntning, hvor vi ikke tager imod flere end 300 aftaler, forklarer Svend Erik Christensen.

Hans prisliste er typisk 30-40 procent og helt op imod 50 procent lavere end kirkegårdenes.

For Svend Erik og Camilla er det ikke et mål, at Kirkegårdsgartneren skal have mange ansatte og en kæmpe omsætning.

- Målet er et familieforetagende, som i begyndelsen består af os to, og hvis der viser sig behov for det, kan min hustru og Camillas mor, Anni, træde ind i selskabet. Det er en del af målsætningen, at vi ikke skal være større, end at vi stadig kan bevare den tætte kundekontakt og kan magte at levere den kvalitet, som folk forventer, understreger Svend Erik Christensen.

Han har efter aftale valgt at beholde sit nuværende arbejde, og Camilla, der har afsluttet en Hf-eksamen og et 12 ugers HGS-forløb på handelsskolen, skal i første omgang indgå i virksomheden med kontorarbejde og være under oplæring i vedligeholdelse af gravsteder.

Helt fremmed er det ikke for Camilla, der er vokset op med en far, der hvert år op mod jul befandt sig i værkstedet de fleste af døgnets vågne timer for at binde blomsterdekorationer til butikkerne. Både hun og lillesøster Charlotte på 15 år har hjulpet til med såvel dekorationerne som alt det andet, den driftige familie igennem årene har kastet sig over på landejendommen i Ø. Holmen mellem Elling og Kvissel - lige fra jordbær- og kartoffelavl til dyrkning af pil. Svend Erik var i flere år underviser ved FOF i pileflet, og dyrker hver sommer afskårne blomster til flere butikker.

Heller ikke det at skulle møde nye mennesker er noget, der afskrækker Camilla, som tidligere havde planer om at blive pædagog eller lægesekretær. Det er hun gået væk fra, men fællesnævneren er stadig noget med mennesker.

- Og det er det jo også, når man er kirkegårdsgartner. Så nu skal jeg lære at blive lige så hurtig og dygtig som min far til at binde en dekoration og granpynte en grav, siger Camilla med et smil.

Lillesøster Charlotte har som den eneste andre planer. Hun vil gerne være kok eller konditor.

- Og det er jo også et godt håndværk, selv om det ikke har så meget med gartnerfaget at gøre, siger Svend Erik Christensen med et lunt smil.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...