Gå til hoved-indhold
21. september 2023 - kl. 00.09

Politikerne svarede ikke på 15-årige Andreas spørgsmål

  • 1 af 1
    Andrea Lykke Reese er bekymret for besparelser på klubområdet. Det formulerede hun flot i spørgetiden i byrådssalen.
Af: Michael Frederiksen

15-årige Andrea Lykke Reese var én af flere demonstranter, som stillede et spørgsmål i byrådssalen til de ansvarlige politikere i Frederikshavn Kommune, men hun var ikke ligefrem imponeret over det svar, hun fik.

 

- De talte udenom, sagde Andrea Lykke Reese til Kanal Frederikshavn, da hun sammen med de andre demonstranter tog hjem efter 1. behandlingen af Budget 2024.

Den unge frederikshavner er bekymret for planlagte besparelser på klubområdet, så det ville kun gerne høre lidt mere om, men ingen af byrådsmedlemmerne greb for alvor bolden i debatten om budgettet.

Christina Lykke (SF), formand for Børne- og Ungdomsudvalget, var nok den,  som kom tættest på et svar til Andrea Lykke Reese.

- Tak til alle, som er kommet. Det er fantastisk at opleve vores demokrati. Det er smukt, men det gør det bestemt ikke nemmere.
Vi ved, det kommer til at gøre ondt på nogen. Det har konsekvenser. Det rammer for alvor ind i knoglerne nu. Det er en mega urimelig og retfærdig opgave, for vi kan jo se, at der er penge nok til velfærd i statskassen, sagde Christina Lykke.

Andrea Lykke Reese var én af omkring 75 demonstranter, som inden byrådsmødet markerede deres utilfredshed med planlagte nedskæringer efter årsskiftet. Mange af dem valgte at følge den første del af byrådsmødet, hvor budgettet for næste år blev 1. behandlet.

Borgmester Birgit S. Hansen ridsede situationen op i store tal. Budgettet lyder på 4,7 milliarder kroner. 80 procent er bundet i lønninger. Der skal spares 30 millioner kroner. Det ligger dog fast, at familieområdet skal tilføres otte millioner kroner for at få tingene til at hænge sammen. Det drejer sig om familier, der har det svært på grund vold, incest, misbrug med mere.

Frederikshavn Kommune får 25 millioner kroner fra puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner. Der er dog tale om en såkaldt engangsbeløb. Derudver har regeringen fundet 650 millioner kroner til kommunerne. 6,7 millioner kroner lander i Frederikshavn Kommunes kasse. Til gengæld forsvinder der herfra syv millioner kroner til afbureaukratisering.

- Nu kender vi alle tal, og vi er gang med budgetlægning. Vi har holdt flere møder partierne imellem. Ros til alle partier, der arrbejder ufatteligt kontruktivt med en svær opgave. Vores velfærdssamfund står på gloende pæle, sagde Birgit S. Hansen.

Dansk Folkeparti enlige medlem af byrådet, Thomas Hjort, var meget klar i spyttet.

- Vi vil kæmpe indædt for de ældre og folk med særlige behov. De ældre skal sikres adgang til en værdig og meningsfyldt alderdom, og vi må aldrig glemme betydningen af værdighed på det specialiserede område.

Venstres Peter Sørensen og Nye Borgerliges Jens Nygaard var enige om, at den kommunale administration skal kigges efter i sømmene. De vurderer, at der er penge at hente på det administrative område.

Det brød borgmesteren sig ikke om at høre.

- Jeg advarer imod, at vi taler om kolde og varme hænder. Jeg slår ring om alle 5.500 ansatte i kommunen. Vi har fjernet dem, som bare sidder og vender papirer, forsikrede hun.

Jens Borup (V) er sikker på, at Frederikshavn Kommune kan spare rigtigt mange penge, hvis ikke kommunale opgaver skubbes ud af kommunalt regi.

- Det handler om at skaffe flere penge at bruge. Vi er nødt til at kigge på de kommunale kerneopgaver. Kommunerne har de seneste 30-40 år raget alt for mange opgaver til sig, som ikke hører hjemme i en kommune, sagde Jens Borup.

3. oktober 2023 kl. 9.00  blev fastsat som sidste frist for aflevering af ændringsforslag til Budget 2024-2027.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...