Gå til hoved-indhold
16. marts 2024 - kl. 00.03

Politisk kovending: Bevaringsværdige bygninger må alligevel nedrives

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

Peter Tegllund får alligevel lov til at nedrive tre bevaringsværdige bygninger på Rydalvej 74 i den vestlige del af Frederikshavn Kommune. Det blev overraskende resultatet, da politikerne i Økonomiudvalget kiggede nærmere på en lokalplan, der ellers skulle sikre et forbud mod nedrivning af de tre bevaringsværdige bygninger.

For et år siden sagde politikerne nej til at imødekomme Peter Tegllunds ønske om nedrivning.

- Til hvad nytte er det, at bygningerne står her? De er jo lappet mange steder, så den helt gammeldags gård findes ikke længere, sagde Peter Tegllund til Kanal Frederikshavn.

De tre bevaringsværdige bygninger har alle SAVE-værdien 2. Bygninger med høj bevaringsværdi får karakteren 1. Bygninger med lav bevaringsværdi får karakteren 9.

- Kutyme er, at vi ikke tillader nedrivning af bygninger med værdien 1, 2 og 3, og det valgte vi også at følge i denne sag, oplyste Peter E. Nielsen (A), formand for Plan- og Miljøudvalget.

Udvalget valgte at beskytte de tre bevaringsværdige bygninger for at opretholde den kulturarv, der er unik for kulturmiljø nr. 23 i Lendum og Øster Skærum.

Siden har kommunen arbejdet med at udarbejde et forslag til kommuneplantillæg og bevarende lokalplan. Administrationen indstillede, at det blev godkendt og sendt i otte ugers høring. En indstilling, som Plan- og Miljøudvalget fulgte 5. februar i år. Men i onsdags landede sagen på bordet i Økonomiudvalget. Her undlod løsgængeren Peter Sørensen at stemme, mens resten besluttede, at de tre bygninger alligevel må nedrives.

- Vi vendte sagen og situationen meget grundigt. Der er altid mange overvejelser omkring en bevarende lokalplan: Mulighederne for tidssvarende byggeri, nødig eller unødig administration, udvikling af landområderne, overtagelsesforpligtigelsen økonomisk for kommunen samt tidligere erfaringer med bygninger, der er krævet bevaret, som så står og forfalder, forklarer borgmester Birgit S. Hansen. 

Den økonomiske usikkerhed for kommunens eventuelle overtagelse af ejendommen var baggrunden for politikernes kovending.

- Der kunne ikke entydigt garanteres, at kommunen ikke skulle overtage bygningerne, og Økonomiudvalget vurerede, at det ikke er værd at løbe risikoen. Når det er sagt, er det vigtigt, at vi i hver eneste sag vurderer, om der skal bevares eller tillades nedrivning ud fra forskellige parametre som nævnt, og at vi i samfundet har fokus på for eksempel genanvendelse af materialer, hvis der nedrives ligesom vi skal bevare særlige bygninger, mener borgmesteren.

Stuehuset på Rydalsvej 74 havde SAVE-værdi 4, og det fik Peter Tegllund lov til at nedrive i 2019. Familien har nu opført et nyt stuehus.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...