Gå til hoved-indhold
17 november. 2023

Professor: Milliardgæld er en kæmpe udfordring for Frederikshavn Havn

  • 1 af 1
    - Det er en spændt situation, for man skal generere en omsætning, der muliggør, at man kan betale renterne, og det er jeg ikke sikker på, at man har dokumenteret endnu, siger Niels Dechow til TV2 Nord.
Af: Michael Frederiksen

Frederikshavn Havns gæld på omkring 1,5 milliarder kroner er en stor udfordring for havnen. Det vurderer professor Niels Dechow fra Aalborg Universitet. Havnen har nu bedt kommunen stille garanti for et nyt millionlån og dermed vil gældspresset vokse yderligere.

Bag lukkede døre skal medlemmerne af Økonomiudvalget på onsdag behandle en ansøgning fra Frederikshavn Havn om lånegaranti for et millionlån. Lånet er en nødvendighed for, at havnen kan betale sine regninger for at få en omstridt olieterminal til Stena Oil bygget færdig.

Det er bare to måneder siden, at politikerne i Frederikshavn senest nikkede jeg til at stille garanti for et lån til havnen. Her var det 85 millioner kroner, som havnen havde behov for, og hvis politikerne siger ja til at garantere for endnu et lån, så vil Frederikshavn Kommune i løbet af få måneder have accepteret at stille kommunallångaranti for over 100 millioner kroner.

Det fremgår af det seneste aflagte regnskab for 2022, at Frederikshavn Havn på daværende tidspunkt havde en gæld på 1,45 milliarder kroner, og med de nye lån vil den post vokse. Den store gæld er et stort problem for havnen, vurderer professor Niels Dechow fra Aalborg Universitets Business School.

- Det er en spændt situation, for man skal generere en omsætning, der muliggør, at man kan betale renterne, og det er jeg ikke sikker på, at man har dokumenteret endnu, siger Niels Dechow til TV2 Nord.

Der var ellers stor tilfreds i Frederikshavn Havn, da man i juni offentliggjorde regnskabet for 2022 med et rekordresultat på 66 millioner kroner mod 4,4 millioner kroner i 2021. Det store overskud skyldtes dog ikke, at havnen var blevet så markant bedre til at tjene penge.

Det store overskud var hevet hjem på grund af en positiv indvirkning med 60 millioner kroner som følge af omlægning af renteswaps og udbetaling af en garanti på 30 millioner kroner i forbindelse med en verserende voldgiftssag.

Presset økonomi i havnen

Trods overskuddet er havnen presset på likviditeten. Det vil sige havnens evne til på kort sigt at betale sine regninger og afdrag på de kortfristede lån.

- Hvis man ikke genererer omsætning og har nogle renteudgifter, som man ikke kan dække, så kommer man til at mangle likviditet. Problemet er, at ligeså snart der mangler likviditet, så mangler der penge til både driften og til at servicere sine lån. Generelt set mangler der ganske mange penge. 2022-resultatet er måske et engangsresultat, og hvis det er det, så er det ikke godt, siger Niels Dechow.

Kommunaldirektør bekymret for havnens økonomi

At der er alvorlige problemer med Frederikshavn Havns økonomi har været kendt af Frederikshavn Kommune i flere år. Det fremgår af en aktindsigt i kommunikationen mellem Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune på flere hundrede sider, som TV2 Nord har fået.

Her skriver kommunaldirerktør Thomas Eriksen i januar 2022 i en mail til havnens bestyrelsesformand Bo Uggerhøj, at han er kraftig bekymret for økonomien på både kort og langt sigt, og han beder bestyrelsesformanden forholde sig problemet.

Havnens pressede likviditet betød, at kommunen sidste år måtte godkende en lånansøgning fra havnen på 21 millioner kroner, og i september i år var der endnu en ansøgning. Her garanterede kommunen for et lån på 85 millioner kroner, og yderligere en låneansøgning rammer politikerne i Frederikshavn i næste uge.

Der vil mangle penge om få år

Ifølge en række mails mellem kommunen og havnen viser en prognose, at der i 2025/26 vil være overtræk på likviditeten på fire millioner kroner. Der mangler således penge til driften.

Kommunaldirektør Thomas Eriksen, borgmester Birgit S. Hansen og økonomichef Karsten Jørgensen drøfter sammen med havnens direktør, Mikkel Seedorff Sørensen og havnens bestyrelse løbende en række forskellige muligheder for at skaffe likviditet og dermed penge i havnens kasse.

Et af forslagene fra havnens bestyrelse til at skaffe den nødvendige kapital går på, at man ønsker at sælge arealer på havnen, som man ikke mener, at man har brug for. Et forslag, som kommunen gentagne gange siger nej til, så trods mange mails og møder ender drøftelserne uden en løsning på likviditetskrisen.

- Hvis man mangler overblik over, hvor det her skal ende om 10 år, og det mener jeg, at man gør. Man har simpelthen forvokset sig i forhold til, at man vil det hele, siger Jens Borup, som er byrådsmedlem for Venstre i Frederikshavn Kommune.

Byrådsmedlem: - Vi får ikke nok at vide

Havnens økonomiske problemer er så alvorlige, at både byrådet og økonomiudvalget sidste år bliver orienteret om det af havnens ledelse på et lukket møde. Det fremgår af en mail fra kommunaldirektøren, som TV2 Nord har fået aktindsigt i.

Jens Borup er med på det møde, hvor byrådet orienteres. Han mener dog ikke, at orienteringen er detaljeret nok.

- Vi kan ikke få noget at vide om, hvad der gør, at der skulle bruges så mange penge på at etablere tingene, og hvad de giver i husleje. Det er forretningshemmeligheder, får vi besked på, men normalt er der jo ikke forretningshemmeligheder mellem dem som driver det og dem, som ejer det, siger Jens Borup.

I hele 2023 kæmper havnens bestyrelse og Frederikshavn Kommune med at finde en løsning på den likviditetsmæssige krise.

Læs mere på TV2 Nord.

 

 

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...