Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
11.06.2022 | Af: Michael Frederiksen

Syv valgsteder forsvinder - kun et valgsted i Fr.havn

Hørby havde 609 vælgere ved folkeafstemningen og får dermed lov til at beholde sit valgsted. Foto: iShoot.dk
Fremover skal der kun være 15 valgsteder i Frederikshavn Kommune. Det er syv færre end hidtil. Fem valgsteder med under 500 vælgere nedlægges, og de tre valgsteder i Frederikshavn by sammenlægges til kun ét valgsted. 

 

Sagen behandles politisk i Økonomiudvalget på onsdag. Direktionssekretariatet indstiller, at der fremover er 15 valgsteder i kommunen, og at der forsøgsvis laves "pop-up" valgsteder i de byer, der ikke længere har valgsted, hvor der kan brevstemmes.

Der er i dag 22 valgsteder i kommunen. Størrelsesmæssigt er valgstederne meget forskellige. Valgstedet i Hulsig har laveste

antal stemmeberettigede, idet der er godt 100 vælgere her. Største valgsted er Frederikshavn Midt (Arena Nord) med cirka 7.500 vælgere.

På hvert valgsted skal der jævnfør lovgivningen være en politisk valgstyrerformand samt fire valgstyrere. De største valgsteder har herudover tilforordnede vælgere. Ved valg til byråd og regionsråd er der brug for godt 320 personer. Ved de seneste valg har det være svært at få besat pladserne.

Derfor anbefaler administrationen, at alle valgsteder med under 500 vælgere nedlægges: 

Hulsig (112 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)
Brønden (355 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)
Præstbro (361 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)
Understed (418 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)
Lyngså (482 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)

Det anbefales, at Hulsig fremover stemmer i Ålbæk, Brønden stemmer i Østervrå, Understed stemmer i Sæby, og Lyngså og Præstbro stemmer i Voerså.

Ligeledes anbefales det, at de tre valgsteder i Frederikshavn by sammenlægges til ét valgsted. Valgstedet med de bedste parkeringsfaciliteter er Frederikshavn Midt, hvorfor
der peges på Arena Nord som fremtidigt valgsted. De tre valgsteder havde tilsammen 17.742 stemmeberettigede ved folkeafstemningen.

Ved at nedlægge syv valgsteder skal der bruges minimum 60 færre tilforordnede vælgere.

Alle valgsteder skal fremover have digitale valglister. For at ventetiden på valgstedet i Arena Nord ikke skal blive for stor under spidsbelastning, skal valgstedet udstyres med fem
valgborde mod tre i dag.

I de fem byer, hvor valgstederne nedlægges, anbefales det, at der laves "pop-up valgsteder" i et kortere tidsrum, hvor der kan brevstemmes. Kommunen annoncerer hvor og hvornår, valgstedet er åbent. Det vil her være muligt at booke tid til at brevstemme.

Ved at nedlægge valgstederne kan der spares på leje af lokaler, valgdiæter og forplejning. Det anslås, at besparelsen vil være på omkring 150.000 kroner, hertil skal lægges de administrative medarbejderes brug af arbejdstid til valghandlingen.

 

BillederTilføj billede


FOTO: iShoot.dk

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close