Gå til hoved-indhold
01. april 2024 - kl. 00.04

Landbrugets omsorg for danske arbejdspladser…

  • 1 af 1
Af  Paul Rode Andersen

Paul Rode Andersen, tidligere byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune for SF, har skrevet dette indlæg: Landbruget står for 1/3 af den samlede CO2-udledning. Alligevel er det en udbredt opfattelse i erhvervet, at det - i modsætning til industrien - skal fritages for en CO2-afgift.

Omsorgsfuldt hævdes det, at en CO2-afgift vil koste danske arbejdspladser, der flytter ud af landet. Gad vide, hvad de 800 slagteriarbejdere, der mistede deres job, da Sæby Svineslagteri lukkede, tænker om sådan en argumentation. De blev fyret, fordi danske svinebønder – også nordjyske – transporterer deres svin den lange, klimabelastende og forurenende vej til opfedning og slagtning i Tyskland og Polen.

De selvsamme slagteriarbejdere betaler sammen med de øvrige danske skatteydere landbruget 8,3 mia. kroner om året i støtte.

For at det ikke skal være løgn, så forventer landbruget med basis i regeringsgrundlaget, at provenuet fra en eventuel CO2-afgift tilbageføres til erhvervet. Det vil sige stik imod, hvad der er god latin – forureneren betaler – lægges der op til, at forureneren betales!

Jeg forstår godt Venstres dilemma. Til gengæld må der være en socialdemokrat eller to, der har det sværere og sværere med landbrugets indflydelse på dansk politik.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...