Hvorfor er Frederikshavn ikke asyl-kommune?
"Hvad er forskellen på at være asylkommune og så tage imod flygtninge, som staten pålægger kommunen?" Det spørgsmål stillede en af Kanal Frederikshavns læsere, Michael Jensen, da han læste en artikel, hvor borgmester Birgit Hansen brugte ordrene "grimt og useriøst" om et forslag fra Dansk Folkeparti.
Michael Jensen skrev også: "Og hvad forbindelse har Vesthimmerland Kommune med Frederikshavn? Som jeg forstår det ud fra artiklen, så kan Vesthimmerland Kommune, som er asylkommune, leje og drive asylcentre i Frederikshavn sammen med Udlændingestyrelsen. Hvad er det for en ordning? Og hvad får kommunen ud af det? Hvorfor er det, at Frederikshavn ikke er asylkommune?"
Flere glimrende spørgsmål, som Kanal Frederikshavn nu har undersøgt.
Det er sådan, at Udlændingestyrelsen er ansvarlig for asylansøgere, der er kommet til Danmark. De har aftaler med kommuner, der driver asylcentre. Når Udlændingestyrelsen vælger at have et fåtal af kommuner som hovedentreprenør på opgaven med at drive asylcentre, er det for at gøre varetagelsen af opgaven så professionel som mulig.
I Nordjylland kan nævnes Jammerbugt og Vesthimmerland, som driver asylcentre. Vesthimmerland driver faktisk asylcenter i Frederikshavn Kommune. De er på Aktvitellet og p.t. Nordstrand Camping.
Når Udlændingestyrelsen har vurderet den enkelte asylansøger, tildeles nogle ophold. Andre sendes ud af landet. De, der tildeles ophold, benævnes nu kvoteflygtninge. Kommunerne får tildelt et antal kvoteflygtninge.
Frederikshavn Kommunes kvote i 2015 er 204. De skal nu integreres i tre år. Her er de "stavnsbundne" i den kommune, de tildeles. I de tre år betaler staten kommunerne for at løfte opgaven med f.eks. at finde boliger, sprogskole, skoletilbud, ud på arbejdsmarkedet. Når København Kommune kaldes nulkommune, er det fordi, de ingen tildeles. Det gør de udfra en vurdering, at rigtigt mange søger mod de store byer efter de tre år.
En migrant er en person, der forlader sit hjemland for at søge bedre levestandard. Der er forskel på flygtninge og migranters rettigheder. Når nogle borgmestre/kommuner er ude at sige, at det er svært at klare kvoteflygtninge-opgaven, er det oftest fordi, det er svært at finde nok boliger. I Frederikshavn Kommune er man endnu ikke stødt på loftet.
En anden belastning er den såkaldte starthjælp. Det kan være meget vanskeligt at finde så billige boliger, at kvoteflygtningene kan betale ud af deres starthjælp. De kan så henvende sig ved kommunen og bede om merydelser. Hvis den tildeles, kan kommunen få halvdelen refunderet af staten. Der er således en udgift for kommunerne.
Gruppeformændene i byrådet har netop fået forelagt en oversigt over udgifter og indtægter på opgaven. Det går nogenlunde op aktuelt.
Mere om økonomi:
Vesthimmerland Kommune køber ydelser af Frederikshavn Kommune til de asylansøgere, der er i området. Det kan være skoletilbud, tandpleje og lignende. Det betales Frederikshavn Kommune altså for.